Naval architecture, Sky, Boat, Watercraft, Travel

Vannjeten gjør denne båten unik:

- Det finnes ikke lignende båter i Norge, sier kapteinen

Unik manøvreringsevne: – Det som gjør vannjeten så unik, er dens gode manøvrering og den utrolig raske responstiden fra bro til fartøyets framdriftsutstyr , en HamiltonJet vannjet, forteller skipperen på Multicat, Geir Kristoffer Andersen.

En unik borebåt er disse dager i farvannet utenfor Drammen på sitt første oppdrag. Kapteinen på Multicat, Geir Kristoffer Andersen, er strålende fornøyd.

– Det finnes ikke lignende båter i Norge, og jeg kjenner heller ikke til lignende fartøy andre plasser. Båten er rask og veldig manøvrerbar. Med Vannjetaggregater fra HamiltonJet levert av Progress Ingeniørfirma har jeg gleden av å manøvrere raskt og sikkert, også på svært grunne farvann, sier han.

Multiconsults nyvinnende båt, katamaranen Multicat, ble i midten av august 2024 døpt ved verftet i Mandal. I september skal fartøyet gå ut fra havn, for å starte opp med ett av sine mange oppdrag langs Norges kyst.

Motor vehicle, Automotive design

Langt og godt samarbeid: – Jeg har kjent Thomas Smefjell og Progress Ingeniørfirma i elleve år og kan bare få fullrost det gode samarbeidet vi har hatt med ulike vannjet-løsninger til tre båter, sier Geir Kristoffer Andersen fra Multiconsult. Multicat vil ha sin hjemmehavn i Tromsø.

Fått den båten de ønsket seg

– Jeg vil gi honnør til både verftet GOT Marine i Mandal, til Progress Ingeniørfirma og vannjet-produsenten HamiltonJet for et unikt godt samarbeid. Vi har fått akkurat den båten vi har ønsket oss. I valget av jettleverandør var det tre viktige egenskaper vi fokuserte på: Fart, manøvreringsevne og økonomi/driftsikkerhet. Det leverer Multicat til fulle på, sier en fornøyd skipper Geir Kristoffer Andersen. Han legger til at vannjetene fra HamiltonJet er bunnsolide, bygget for å vare.

Dress shirt, Smile, Sleeve, Collar

Kundene er sjefen: – Vi skal løse kundenes behov. Det at flere nå velger vannjet er positivt og vi tilpasser selvsagt løsningene til hvert enkelt fartøy, siden alle har ulike arbeidsoppgaver, sier Progress Ingeniørfirmas daglige leder, Thomas Smefjell.

Kundene er sjefen

Daglig leder i Progress Ingeniørfirma, Thomas Smefjell, gleder seg over den flotte tilbakemeldingen fra kunden.

– Vi er veldig opptatt av å komme opp med løsninger som tilfredsstiller våre unike kunders behov. Det er de som er sjefen. De vet hva de vil ha. Vår oppgave er å løse oppgaven ved å komme opp med løsninger som tilfredsstiller våre unike kunder. For dette oppdraget er det klart at den nye Multicaten skal operere hele året rundt i all slags vær i all farvann. Den er en ekte arbeidshest langs kysten og må kunne operere på svært grunne forhold. Vannjetaggregatene har ingen deler som stikker under båten, og er derfor den beste framdriftsform i urene farvann og ved ferdsel nær mennesker og gjenstander som ligger i vannet, sier Thomas Smefjell.

Slik virker vannjet

Et vannjetaggregatet kan sammenlignes med en pumpe som henter inn vann under båten, for så å akselerere dette inne i jetten og skaper fremdriften. Man kontrollerer vannstrømmen som kommer ut av jetten og med dette manøvrerer mann fartøyet. En vannjet er altså ingen propell. Skyvekraften kommer fra vannet som pumpes inn og deretter raskt ut under båten. Med minimalt av vannjeten under skroget har de minimal vannmotstand. Dermed blir effekten av vannjet svært god, spesielt i høye hastigheter sammenlignet med andre fremdriftsformer. Jo raskere båten går, jo sterkere blir effekten av vannjet. Dette er særlig merkbart i hastighet mellom 15 og 55knop.

Over 15 knop er vannjet helt suveren

Kaptein Geir Kristoffer Andersen supplerer med at vannjet er også den formen for framdrift som har de beste manøvreringsegenskapene, fordi man kan vri vannstrålen 360° rundt. Vannjet er også en meget robust framdriftsform, fordi de har få bevegelige deler.

Andersen forteller at vannjeten fungerer optimalt under så og si alle forhold.

– Jeg vil si at den slår propell på både lave og høye hastigheter. Med fart opp til ti knop og fart over 15 knop er vannjet helt suveren.

Vanlig marsjfart for den nye Multicat vil være på 20 knop, tilsvarende 37 km i timen. Andersen fremhever at vannjeten har høy driftssikkerhet, enkel service, lang levetid og er dermed som bygget for kommersiell drift av fartøyer til sjøs. Vannjeten er både bedre og raskere og ikke minst; Den har svært lavt drivstofforbruk, spesielt i høyere hastigheter.

En annen kunde som har fått viktig leveranse fra Progress Ingeniørfirma, er GulenSkyss sin nye ambulansebåten Rosesol, som kom i drift for to år siden.

Boats and boating--Equipment and supplies, Naval architecture, Water, Sky, Cloud, Boat, Watercraft, Vehicle, Lake

Viktig for kystbefolkningen: – Ambulansedrift til sjøs er et svært viktig tilbud og med Rosesol har befolkningen langs kysten en sikker og god tjeneste, forteller båtens skipper, Sigve Lerpold.

Ambulansebåten Rosesol, Norges mest moderne

Mai 2022 overtok GulenSkyss den nye ambulansebåten MS Rosesol fra Måløy Verft. I dag er to ambulansefartøy til GulenSkyss i drift og på kontrakt med Helse Førde siden 2022. Rosesol mai 2022 og Roseflora august 2022. Rosesol er blant de største og mest moderne ambulansebåtene som er bygget her i Norge. Det er blitt lagt stor vekt på gode sjøegenskaper i dårlig vær slik at pasienter og mannskap skal føle seg trygge om bord. I tillegg er fartøyet utstyrt med topp moderne navigasjonsutstyr for sikker drift i alle værforhold.

MS Rosesol er stasjonert ved Hardbakke i Solund kommune og båtens skipper, Sigve Lerpold, var med på overtakelsen:

– Vannjet var nytt for meg, men Thomas Smefjell fra Progress Ingeniørfirma og folk fra Hamilton var der i den første perioden. Vi hadde et veldig godt samarbeid, sier Lerpold.

Mode of transport, Motor vehicle, Automotive design, Air travel, Smile

Fornøyd ambulansebåt-skipper: Å styre båt med vannjet er helt fantastisk! Vannjeten gjør ambulansebåten mye mer manøvrerbar og systemet responderer utrolig raskt, sier skipperen på ambulansebåten Rosesol, Sigve Lerpold. Her er han med kollega Olai Hoddevik (til venstre).

Helt fantastisk system!

– Vannjet var et helt nytt system for meg, men det tok ikke lang tid før jeg forstod å håndtere båten med det. I dag vil jeg si at det er helt fantastisk! Vannjeten gjør ambulansebåten mye mer manøvrerbar og systemet responderer utrolig raskt. Det har mange funksjoner som er viktig for oss, siden vi ofte må legge til steder der det ikke er kaianlegg. Dersom vi skal hente en pasient på en holme, så er funksjoner som jet-ankeret og ikke minst DP-funksjonen god å ha. Da låser jeg båten til posisjonen der båten er, og Hamilton-systemet holder båten på plass i det jeg trykker inn knappen, sier Sigve Lerpold.

Gode sjøegenskaper i dårlig vær

Ambulansebåtens operasjonsområde er fra Gulen i sør til Atløy i nord. Båten er 23 meter lang, 7,8 meter bred og har en toppfart på 32 knop. På taket har båten et vinsjeområde hvor pasienter kan heises opp i helikopter, alternativt kan lege bringes om bord. Behandlingsrommet er 32 m2 og er utstyrt med to båreplasser. Dette gjør det mulig å betjene to pasienter samtidig. Ambulansedrift til sjøs er et svært viktig tilbud for folk på kysten, og med Rosesol har befolkningen langs kysten en sikker og god tjeneste, forteller Stig Lerpold. Det er blitt lagt stor vekt på gode sjøegenskaper i dårlig vær slik at pasienter og mannskap skal føle seg trygge om bord.

Naval architecture, Water, Boat, Vehicle, Watercraft, Sky, Lake, Tree

Ligger på fiktivt anker: Vannjeten på Multicat gjør også at båten med et fiktivt anker (Jetanchor) i form av vannjetens utstråling av vann, ligger presis på anker på gitt posisjon, selv om et både er strøm, vind og bølger. «Ankerets» posisjon styres via DP (Dynamisk Posisjonering) og GPS.

Bruker bare Vannjet

Kapteinen på Multicat har langt mer erfaring med vannjet enn sin kollega bak spakene på bro i Rosesol.

Andersen på Multuconsults Multicat, sier at han bare fører fartøy som har vannjet. De siste elleve årene har han vært kaptein på den 15 meter lange Borecat og senere like lange Geocat, før han nå fører den 24 meter lange Multicat, alle med vannjet fra HamiltonJet som fremdriftssystem.

– Vi merker en stigende pågang av nye kunder som ønsker en fremdriftsløsning basert på vannjet fremfor tradisjonelle løsninger, sier Progress Ingeniørfirmas Thomas Smefjell, og legger til:

– Det skyldes nok at vannjet er veldig driftssikker og er mindre kostbar i bruk, og med de nye seriene jetter er drivstofforbruket langt lavere enn tidligere sammenlignet med andre fremdriftsløsninger, forteller han.

Velges av kysten arbeidshester

Vannjet har blitt en hit i Norge. Kystens arbeidshester som har mange ulike oppdrag velger oftere vannjet enn før. Det har nok en sammenheng med at vannjet først tok av i det norske markedet på slutten av 1990-tallet. Siden da har Progress Ingeniørfirma solgt mer enn 2000 Jett-installasjoner fra HamiltonJet. Sistnevnte er en av verdens ledende produsenter av vannjetaggregater og har i dag nesten 60 prosent av verdensmarkedet i sitt segment.

I Norge er det arbeidsbåter, skyss og patruljebåter, redningstjenester, hurtigbåter, supply og mann over bord-båter som er typiske vannjetfartøy.

– Jeg ser at stadig flere arbeidsbåter langs kysten nå bruker vannjet, og tror at bruken av vannjet bare vil øke på, i hvert fall for fartøyer som har mange ulike oppdrag og arbeidsoppgaver, året rundt, sier Andersen på Multicat. Sistnevnte fartøy inngår i Multiconsults datterselskapsportefølje.

Naval architecture, Watercraft, Sky, Blue, Boat

Giganten Multiconsult

Multicat vil operere langs hele kysten sammen med Multiconsults to andre båter som utfører geotekniske undersøkelser og miljøgeologiske undersøkelser til havs i kystnære områder. Det nye borefartøyet er både større og raskere enn tidligere modeller, og den innovative designen og de avanserte motoralternativene bidrar til en betydelig reduksjon i drivstofforbruket, sammenlignet med tidligere båter.

Multiconsult-gruppen er et ledende norsk ingeniør- og arkitekturselskap. Med nærmere 3500 høyt kompetente medarbeidere fordelt på sterke fagområder kan Multiconsult påta seg de mest komplekse prosjektene markedet har å tilby. Med røtter tilbake til 1908 har selskapet hatt en sterk innvirkning på Norges utvikling og økonomiske vekst.

Progress Ingeniørfirma

Progress ble etablert allerede i 1903, og har siden starten jobbet med produkter i tilknytning til maritim bransje. Først som produsent av maskiner til bruk om bord i skip, så som produsent av tannhjul, til bruk blant annet i offshorenæringen, og i de siste 50 årene har selskapet spesialisert seg på framdriftsutstyr til båter og mindre skip.

I dag representerer Progress Ingeniørfirma noen av verdens ledende produsenter, som Hamiltons vannjet, og kan levere de fleste komponenter til framdriftsanlegg, som propellanlegg, girkasser, vannjettaggregater, kontrollsystemer, samt en del annet båtutstyr.

Progress Ingeniørfirma har åtte ansatte, og holder til i moderne og funksjonelle lokaler nord i Oslo. Selskapet er en del av Axel Johnsen International. Progress Ingeniørfirma har i tillegg til hovedkontoret i Oslo også avdelinger i Vestby og Ålesund.

Hamitons vannjetaggregater er konstruert for fremdrift av kommersielle fartøyer. De vanligste bruksområdene er i båter med en lengde opp til 60 meter, og effekter opp til 3000 kW. HTX er en helt ny generasjon som oppnår høyere topphastighet, forbedret manøvreringsevne, høyere skyvekrefter, lavere drivstofforbruk og raskere fartsakselerasjon.