En av konsekvensene av tirsdagens avtale er 26. konsesjonsrunde på norsk sokkel blir skubbet ut denne stortingsperioden. I tillegg øker CO₂-avgiften for oljebransjen med fem prosent.

– Det er svært bekymringsfullt at budsjettforhandlingene nok en gang svekker og skaper tvil om rammebetingelsene til energipolitikken i en tid det er nødvendig med stabilitet. Næringen trenger forutsigbarhet gjennom rammebetingelser og tildeling av areal som kan sikre sysselsetting i Norge og levere pålitelig energi til Europa, sier administrerende direktør Hildegunn T. Blindheim i Offshore Norge i en melding.

Organisasjonen er bekymret for hva dette vil ha av konsekvenser, både på kort og lang sikt.

– Stortinget må sørge for at det totale virkemiddelapparatet og rammebetingelsene for øvrig, totalt sett ikke svekker vår konkurransekraft, men bidrar til aktivitet, lønnsom produksjon og verdiskaping. Produksjonen på norsk sokkel vil reduseres mye framover, derfor er det behov for å lete etter olje og gass for å hindre en for bratt nedgang. Da er det viktig at det blir gjort tilgjengelig attraktivt areal. fortsetter Blindheim.

Offshore Norge legger også vekt på nødvendigheten av å trappe opp tilretteleggingen for utbygging av havvind og CO₂-lagring som verdiskapende tiltak – samt virkemidler i kampen for å nå klimamålene.

– Det er dessuten viktig at de økte inntektene for staten fra CO₂-avgiften øremerkes tiltak som bidrar til raskere å redusere utslippene av klimagasser i de sektorene som får økte avgifter, eksempelvis gjennom et CO₂-fond, sier Blindheim.