Aibel bruker over én milliard kroner på lokalt næringsliv
100 oransje kjeledresser, svarte hansker og hvite hjelmer summer i en grå kloss. Aibel-verftet i Haugesund er sentral i den norske havvind-satsingen. Verftet sysselsetter én av fire haugesundere.
Aibel er en av motorene i et næringsliv som har sørget for at Haugesund er én av fire nominerte i kåringen Årets maritime kommune. Erfaringen fra olje og gassvirksomheten er god å ha når Aibel nå satser på havvind. Verftssjef Lars Inge Hellestveit er bestemt på at Aibel ikke lenger er et skipsverft, men et energiverft.
I sentrum for havvind
Fra fastlandet ser Haugesunds ordfører Arne-Christian Mohn over mot det tidligere skipsverftet.
– Han sa det, ja?
Fakta om Årets maritime kommune
- En ny kåring i regi av Maritimt Forum og Kystens Næringsliv, med Kongsberggruppen, Kystrederiene, DNV, Maritime Bergen, Norges Rederiforbund, Gard og DNB som øvrige samarbeidspartnere.
- De fire nominerte kommunene er Bergen, Haugesund, Horten og Ulstein. Forrige uke presenterte vi Horten.
- Basert på en fersk verdiskapingsanalyse vil fire kandidater bli nominert til prisen, som skal deles ut tirsdag 15. august – under Arendalsuken.
- Kandidatkommunene blir presentert gjennom en artikkelserie på kystens.no.
- Publikum kan bidra ved å stemme på kandidatene samme sted.
- Publikumsstemmene legges sammen med vurderinger fra en fagjury før endelig vinner presenteres på arrangementet «Fullrigget for fremtiden» under Arendalsuken.
- Juryen som sammen med publikumsstemmene skal avgjøre den endelige prisvinneren, består av Even Aas i Kongsberggruppen, Harald Solberg fra Rederiforbundet, Sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide og ansvarlig redaktør Øystein Hage i Kystens Næringsliv.
Fra mekanisk bedrift i et vaklevorent sjøhus, via byggeboomen for fiskeri- og fraktbåter på 1950-tallet, offshorefartøy på 1970-tallet, til tre tiår med olje og gass, riggbygging og andre store oppdrag i en næring med etter hvert kjente opp- og nedturer. I dag lever enda en ny oppdragsgiver, havvind, side om side med en ennå levedyktig olje- og gassbransje.
– Verftet er ekstremt viktig, sier verftssjef Hellestveit ubeskjedent.
Totalt 1800 ansatte setter et visst preg på arbeidsmarkedet i en kommune med 38.000 innbyggere.
– Direkte og indirekte sysselsetter vi nærmere 10.000 mennesker, de aller fleste lokalt i Haugesund eller på Haugalandet, supplerer verftssjefen.
I dag er rundt 100 av de ansatte i sving på likestrømkonverteren Dogger Bank B.
Fullt fotoforbud
Verftsdirektøren slår synlig stolt ut med armen, men minner om et absolutt fotoforbud i den ennå tomme hallen vi kikker inn i. Vi er på innsiden av den grå koloss-klossen, som bygges og utstyres for oppdragsgiverne SSE Renewables og Equinor.
Totalt 3,6 gigawatt skal hentes ut fra vindparken 130 kilometer utenfor kysten av Storbritannia. Den fordeles over tre slike HVDC-konvertere som alle bygges av Aibel i Thailand og utstyres og ferdigstilles med Hitachi-innmat av Aibel i Haugesund. Dogger Bank A er allerede levert.
Fakta om maritim næring i Haugesund kommune
- Omsetning: 24,1 milliarder
- Sysselsatte: 8.034 årsverk
- Indirekte årsverk: 1.416
- Direkte skattebidrag: 3,3 milliarder
- Indirekte skattebidrag: 0,4 milliarder
- Samfunnsøkonomisk skatteeffekt: 2,4 milliarder
Ledende posisjon
Equinor inngikk i slutten av mai intensjonsavtale med Aibel om Utsira Nord. Om partnerne Equinor og Vårgrønn får ett av tre anbud, blir Aibel den foretrukne leverandør av konsept, ingeniørtjenester, innkjøp og konstruksjon.
– De må alliere seg med erfarne aktører, som har en fot innenfor olje- og gassektoren.
Konverteroppdragene betyr for offshoreverftet sin del et tredje ben å stå på. Derfra tas det steg for steg.
– Vi tar med oss lærdom fra olje- og gass, og holder et fornuftig tempo der vi får konvertert både personell og fasiliteter.
Verftet dominerer bybildet
Begge godt synlige fra ordfører Mohns kontor.
– Går det godt for Aibel, går det godt for byen, parafraser han om det han omtaler som «byens motor».
– For leverandørindustrien på Haugalandet er Aibel lokomotivet, sier administrerende direktør Karl Johan Jentoft i selskapet Westcon løfteteknikk.
Vinn–vinn for underleverandøren
Vare- og tjenesteleverandøren Westcon holder til på Hasseløy, den nordligste av de to industriøyene kloss på Haugesund Sentrum. Aibel ligger på Risøy, et stenkast lenger sør. Jentoft forteller at virksomheten har vokst seg svært tett på verftet.
– Daglige oppdrag. Hele driftsmodellen vår er en vinn–vinn situasjon, utviklet gjennom tillit og oppdrag.
Samarbeidet de to selskapene imellom har pågått siden 1996, i starten med oppdrag rundt sertifisering, kontroll og opplæring. Mye ble fort mer.
– Vi utviklet oss fort inn i ulike prosjekter. En dag lurte Aibel på om vi ikke kunne overta alt av løfteutstyr, og heller leie det tilbake til dem, forteller Jentoft.
For verftet betyr det en svært fleksibel partner som både kan selge utstyr og kompetanse, eller leie tilsvarende materiell til prosjekter.
– Det er utrolig viktig at de gir leverandørene tillit til å utvikle egne selskap. For oss er dette rett ut et eventyr.
I dag følger underleverandøren hovedkunden der oppdragene skal settes ut i livet.
Selv om Aibel er hovedkunden, har det maritime samarbeidet med Aibel og på Haugalandet også gitt andre viktige kontakter og kontrakter, både direkte og som underleverandør.
– Vi har rammeavtaler med Aker Solutions, Equinor, Novel, Ocean Installer og Subsea7. Men Aibel er vår eldste og beste kunde, ikke minst i kroner og øre, sier Jentoft.
(Vilkår)