Femdoblet resultatet. De tror på fortsatt opptur

Den største utfordringen for Sotra Contracting er å få tak i nok arbeidskraft.

Sotra Contracting utfører verkstedstjenester og installasjon både til skips-, onshore-, offshore- og subsea-industrien.
Sotra Contracting utfører verkstedstjenester og installasjon både til skips-, onshore-, offshore- og subsea-industrien.Foto: Sotra Contracting

– I fjor var det i grunn oppgang over hele fjøla, sier daglig leder Einar Vindenes. I 2022 omsatte selskapet for drøyt 48 millioner kroner, opp rundt fire millioner fra 2021.

Daglig leder Einar Vindenes i Sotra Contracting.Foto: Sotra Contracting

Årsresultatet ble femdoblet, fra 415.000 kroner i 2021 til i underkant av 2,1 millioner i fjor.

Sotra Contracting AS utfører fra sin base på Sotra utenfor Bergen verkstedstjenester som vedlikehold, modifikasjon, reparasjon og installasjon av mekaniske komponenter både til skips-, onshore-, offshore- og subsea-industrien.

Selskapet er eid av Sotra Gruppen, som har vokst betydelig etter at virksomheten startet med Sotra Contracting i 1980. Gründer Jarle Vindenes har bygget konsern som i dag består av totalt fire datterselskaper.

Konsernet omsatte i toppåret 2019 for 172 millioner kroner. Siden har ringvirkningene etter koronaviruset lagt en liten demper på veksten.

Miljøforbedringer

– Korona-perioden var veldig spesiell for oss også, med begrenset tilgang til materialer og råvarer, sier Einar Vindenes.

Det er fremfor alt økt aktivitet innenfor olje og gass som ligger til grunn for det gode 2022-resultatet. Vindenes tror at den statlige tiltakspakken på olje og gass har slått positivt inn for selskapets del også i forkant av den forventede investeringsboomen i 2024 og 2025.

Sotra Contracting har også en del vedlikholdsoppdrag for fiskeflåten.Foto: Sotra Contracting

I et marked der fremtidsutsiktene er lyse, gjennomføres gjerne en del investeringer som har lagt på is i nedgangstider.

– Vi har hatt en god del oppdrag på vedlikehold og miljøforbedringer. På miljøsiden går det blant annet på løsninger for å fange og bruke energi bedre enn i dag. Olje- og gassnæringen har jo fått en del kritikk for miljøpolicyen, og dette har man grepet fatt i, sier Vindenes.

Gode fremtidsprognoser

Analytikere har spådd at økt leteaktivitet vil sende investeringene i olje- og gass kraftig opp de nærmeste årene.

I desember presenterte Aker BP en investeringspakke på over 200 milliarder i form av ti konkrete planer for utbygging og drift.

Dette får Einar Vindenes til å se lyst på fremtiden.

– Vi har også en god del prefabrikasjon til subsea-markedet, så vi føler oss godt rustet, sier han.

Sliter med rekruttering

Til liks med mange andre industribedrifter rundt Bergen opplever Sotra Contracting problemer med rekruttering av ny arbeidskraft. Dette blir spesielt merkbart i ekspansjonsperioder.

For Einar Vindenes og medarbeiderne er det derfor viktig å ta godt vare på de ansatte de har – slik at ikke rekrutteringen blir enda vanskeligere gjennom stor avgang.

– Dette tror jeg er gjengs for bransjen vår. De fleste er opptatt av å ha et godt arbeidsmiljø slik at de ansatte blir værende, sier han.

(Copyright)
Publisert 30. June 2023, kl. 03.31Oppdatert 30. June 2023, kl. 08.05