Ferietid betyr også flere dataangrep mot norske bedrifter
NHO går nå ut og advarer mot å slappe av på sikkerhet og systemovervåking mens ansatte og ledelse er på stranden. Bedriftene henger imidlertid langt etter.
En nylig undersøkelse blant medlemsbedriftene i NHO viser en markant økning i antallet forsøk på dataangrep i ferien.
Selv om mange av angrepene retter seg mot datasystemer, er også menneskelige feil årsak til at mange går på limpinnen, og eksempelvis gir ut viktige passord og tilganger til kriminelle.
16 prosent
– 16 prosent av NHO-bedriftene [svarer] at de opplever at det er flere forsøk på dataangrep i ferietiden enn ellers. Hele 25 prosent av bedrifter med mer enn 250 årsverk opplever økte forsøk på dataangrep i ferien, heter det i en pressemelding fra NHO.
Så lite som 12 prosent av medlemsbedriftene har såkalt Mobile Device Management, eller flåtestyring om man vil. Kun 26 prosent har retningslinjer og rutiner for de ansattes bruk av mobiltelefon på jobb eller i fritiden, og bare 13 prosent har gjort skriftlige avtaler med den enkelte ansatte.
Mange svindelforsøk er i form av såkalt nettfisking, phishing, som er en fellesbetegnelse på at kriminelle prøver å lure brukeren til å gi ut passord, kredittkortinformasjon, tilganger eller sensitiv informasjon.
Tilsynelatende riktig avsender
Numrene det ringes fra er tilsynelatende gjerne offisielle numre fra politi eller bank, og e-postadresser er tett opp i offisielle avsenderadresser. Dette gjør de vanskelig å skille fra trygge avsendere.
Politiet råder blant annet til å gå inn på bank eller ringe opp selskapet avsender gir seg ut for å være fra, gjennom verifiserte offisielle numre og adresser.
Større norske bedrifter og konsern er de flinkeste i klassen, og mange har forbud mot å bruke åpne datanettverk på ferie.
(Vilkår)NHOs fem mobilsikkerhetstips:
- Aktiver Touch ID og Face ID, og bruk minimum seks siffer i PIN-koden. Still inn at enheten låser seg etter fem minutter inaktivitet.
- Oppdater operativsystemet og alle app-er. Skru på automatisk oppdatering.
- Gå gjennom app-ene dine, og slett de du ikke bruker. Hver ekstra app du har, reduserer sikkerheten på enheten.
- Gi appene minimalt med tilganger. Skru av tilgang til mikrofon, kamera, stedstjenester og lignende der du kan.
- Vær varsom med bruk av fremmede wifi-nett. Benytt i stedet internett over mobilnettet hvis du kan.