Gigantanbud i vente på statlig milliardprosjekt

– Jeg kan naturlig nok ikke gå ut med en eksakt verdi, men anbudene som nå er lyst ut beløper seg til betydelig summer.

Illustrasjon av gavbasseng 2 ved Norsk havteknologisenter.
Illustrasjon av gavbasseng 2 ved Norsk havteknologisenter.Foto: Statsbygg/Snøhetta

Det sier Ole-Jacob Hagen til Kystens Næringsliv. Han jobber på vegne av Statsbygg med anbudsprossen til Norsk havteknologisenter i Trondheim. Frem til mandag denne uken har prosjektet blitt kalt Ocean Space Center, men nå er altså nytt navn på plass.

8,4 milliarder kroner

Kostnadsrammen på det nye nasjonale kunnskapssenteret for havromsteknologi er på rundt 8,4 milliarder kroner. Konkurransegrunnlaget for brukerutstyrskontraktene i senteret er nå tilgjengelig i Doffin, og det nærmer seg prekvalifisering.

Senteret skal blant annet inneholde laboratorier med høyspesialisert utstyr, som flere store bassenger der man kan teste og forske på modeller av for eksempel vindturbiner, fiskemerder, soløyne og skip.

Konkurransegrunnlag for disse oppdragene er nå tilgjengelig i Doffin:

– Det er utfordrende og svært spennende oppdrag som nå skal ut på anbud. Vi regner med at det melder seg både norske og internasjonale aktører, sier Hagen.

De fem brukerutstyrskontraktene utgjør den høyteknologiske delen av senteret og skal bidra til å realiseres det hårete målet som er satt: Å etablere verdensledende forsknings- og undervisningsinfrastruktur.

– Ingeniørkunst

Overfor Norsk Industri beskriver prosjektleder Simen Bakken i Statsbygg satsingen på følgende måte:

– Vi snakker om ingeniørkunst. Det er første gang etter krigen vi lager nye havlaboratorier i Norge.

– Vi tror dette er interessante kontrakter også for industrien, ikke bare den tradisjonelle byggenæringen. Leverandørene skal være med i utviklingen av et senter som skal lage havmiljø på land og bidra til grønn omstilling.

Avdelingen Fjordlab vil bestå av installasjoner ute i havet der nye modeller kan testes under reelle driftsforhold. Her planlegges det et nytt i Heggdalen.Foto: Statsbygg/Snøhetta

NTNU skal eie og drifte senteret på vegne av staten, mens SINTEF Ocean blir en viktig leietaker. Senteret skal være en nasjonal forskningsinfrastruktur og vil derfor også være tilgjengelig for andre norske forskningsinstitusjoner og næringslivet.

Økte kostnader og politisk uro

Økte kostnader og to plutselige kuvendinger fra regjeringen har skapt en del uro rundt prestisjeprosjektet. Under fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett i mai foreslo regjeringen å utsette oppstarten av Norsk haveteknologisenter til 2025 og kutte årets bevilgning med 405 millioner kroner.

Det førte til en storm av kritikk, både politisk og fra havnæringen. Tross en økt kostnadsramme på 837 millioner kroner snudde regjeringen deretter og sikret sammen med SV igjen flertall for oppstart av byggeprosjektet nå i høst.

I forslaget til statsbudsjett for 2023 ligger senteret inne med 1,15 milliarder kroner til byggeprosjektet, utstyr og inventar.

(Vilkår)
Publisert 2. November 2022, kl. 08.31Oppdatert 8. November 2022, kl. 19.49
Norsk havteknologisenterStatsbyggNTNU