Gulen-selskap trakk vinnerlodd på EU-milliard

Neste runde med hydrogenauksjon er ventet å åpne til høsten, med budfrist i løpet av vinteren 2025.

Ingunn Syrstad Bøgeberg i Enova.
Ingunn Syrstad Bøgeberg i Enova.Foto: Enova

I den første hydrogenauksjonen gjennom EUs innovasjonsfond, vant det norske selskapet Skiga AS en tildeling på nær 1 milliard kroner (81,3 millioner euro) tirsdag.

Stor dag

– Dette er en stor dag for norsk industri. Vi er utrolig glade for at norske aktører sikter seg mot de europeiske støtteordningene og skaffer til veie viktige og nødvendige ressurser til omstillingen her til lands, sier Astrid Lilliestråle, avdelingsdirektør for teknologi- og markedsutvikling i Enova i en pressemelding.

Selskapet, som holder til i Skipavika i Gulen kommune på Vestlandet, får innvilget pengestøtte tilsvarende 963 millioner norske kroner for å produsere fornybart hydrogen.

Støtten vil utbetales basert på bekreftet antall kilo produsert, heter det i meldingen.

Astrid Lilliestråle i Enova.Foto: Enova
Neste runde med hydrogenauksjon vil gjennomføres etter samme modell, med enkelte justeringer. Auksjonen er ventet å åpne til høsten, med budfrist i løpet av vinteren 2025.

– Jeg vil gratulere Skiga med å ha vunnet frem i første auksjonsrunde for EUs hydrogenbank, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Nasjonalt kontaktpunkt

Hydrogenauksjonen er den første i EUs hydrogenbank og gjennomføres som en del av EUs Innovasjonsfond, som finansieres av EUs klimakvotesystem, som Norge er en del av.

Enova, som har rollen som nasjonalt kontaktpunkt for innovasjonsfondet i Norge, bistod 14 norske budgivere i forbindelse med hydrogenauksjonen.

Budgiverne ble innvilget inntil 500 000 kroner i pengestøtte for å dekke utgifter forbundet med å lage og sende inn søknad.

– Enova ser fram til å bistå norske budgivere videre. Vi tar med oss erfaringene fra første runde over i den neste, som EU signaliserer vil få et betraktelig større budsjett, sier Ingunn Syrstad Bøgeberg, seniorrådgiver og nasjonalt kontaktpunkt for EUs innovasjonsfond.

Det totale budsjettet for den første runden med hydrogenauksjon var inntil 800 millioner euro. EU-kommisjonen mottok 132 bud fra 17 ulike land, og det ble delt ut til sammen 719 millioner euro til sju prosjekter.

De resterende vinnerbudene kommer fra finske, spanske og portugisiske aktører.

(Copyright)
Publisert 30. April 2024, kl. 10.55Oppdatert 30. April 2024, kl. 12.01