Utgangspunktet for Uptime Internationals nye, digitale økosystem har vært utfordringen som oppstår når både servicefartøyene og turbinene utsettes for bølgebevegelser.

I tøffe værforhold eller ved sterk strøm gjør dette det vanskelig å vite når det er trygt å koble til gangbro fra fartøy til turbin.

Sikker drift

– Systemet vårt registrerer og analyserer kontinuerlig, slik at operatørene får informasjon om forholdene. Dette gjør jobben sikrere, samtidig som det bidrar til økt effektivitet og lønnsomhet, sier Andreas Seth, leder for utleie og service i Uptime International.

Selskapet har levert mer enn 140 bevegelseskompenserte gangbroer til det internasjonale olje- og gassmarkedet siden oppstarten i 1979.

Da nedturen i oljemarkedet startet for alvor, satset selskapet på nytt forretningsområde innenfor havvind – basert på kunnskapen og løsningene de allerede hadde utviklet for olje og gass.

– Det neste offshorevindeventyret vil foregå i dype farvann med flytende installasjoner, og vi har utviklet teknologi rettet mot utfordringene her, sier administrerende direktør Knut Chr. Hovland.

Automatisering

Uptime Digital Ecosystem omfatter digital sporing av personell og utstyr som forflyttes via gangbroer, samt en pallerobot.

Informasjonen knyttes sammen i en skytjeneste som systematiserer det registrerte, slik at operatørene får bedre beslutningsgrunnlag på tvers av skip og installasjoner.

Uptime control beskrives som hjernen i gangbrosystemet, og skal sikre autonom tilkobling til turbinene ved hjelp av analyser fra et kamerasystem.

– I dag blir disse vurderingene gjort av operatørene som har oppsyn med gangbroen. De spesielle utfordringene knyttet til flytende havvind har gjort det nødvendig å utvikle et nytt kontrollsystem helt fra bunnen av, sier Seth.