Internasjonal interesse for norsk karbonfangst
Norcems karbonfangstanlegg vokser seg større og mottar stadig flere besøkende. I januar kommer Tysklands visekansler Robert Habeck til Brevik for å kikke på anlegget.
Etter et nytt aktivt år med bygging begynner sementprodusenten Norcem å se konturene av det nye karbonfangstanlegget som skal integreres med fabrikken i Breivik.
Dette vil bli det første av sitt slag i sementindustrien globalt.
Norcem er Norges eneste produsent av sement, med fabrikker i Brevik og Kjøpsvik. Det meste av produksjonen går til markedet i Norge, mens en mindre del blir eksportert, hovedsakelig til Danmark og Island.
Sement er hovedingrediens i betong, verdens mest brukte byggemateriale. Ved å fange CO2 direkte fra avgassene i sementproduksjonen vil utslipp reduseres, og bidra til sementprodukter med langt lavere karbonavtrykk.
Det nye anlegget er ventet og står ferdig om to år.
Attraktivt prosjekt
Siden regjeringen Stoltenberg lanserte sitt «Månelandingsprosjekt» har det vært et politisk ønske om å etablere et fullskala fangstprosjekt i Norge.
Ettersom prosjektet på Mongstad ble skrinlagt har fokus blitt rettet mot landbasert industri. Norcem Brevik er et av tre prosjekter som har fått statlige midler til å undersøke og utrede muligheter for karbonfangst.
To tredjedeler av utslippet i forbindelse med sementproduksjon kommer fordi CO2 blir skilt ut fra kalksteinen i den høye temperaturen. Det er denne prosessen som gjør at sement senere kan reagere med vann og herde til betong. Den siste tredelen av utslippet kommer fra selve brenselet.
I mange år har Norcem jobbet med å øke andelen biomasse i brenselet. Siden biomasse er klimanøytralt gjør det at fabrikken får et lavere kvotepliktig utslipp. Like fullt er konsentrasjonen av CO2 i avgassene den samme. Ved å fange opp CO2 fra avgassene og ta disse ut av kretsløpet kan det totale utslippet reduseres.
Det er forespeilet at anlegget skal fange 400.000 tonn CO2 årlig, noe som tilsvarer halvparten av fabrikkens utslipp. 400.000 tonn CO2 tilsvarer utslippene fra om lag 200.000 fossildrevne personbiler årlig.
Storfint besøk
Myndighetskontakt Per Brevik kan for andre år på rad registrere over 100 besøk og aktiviteter tilknyttet karbonfangstprosjektet.
– Vi er kommet langt i prosjektet, og det er en utrolig stor interesse for hva vi jobber med. Vi opplever interesse fra store aktører i inn- og utland, og vi merker at dette er noe som fenger både yngre og eldre generasjoner. Nærmest hver andre dag tar vi enten imot besøkende i Brevik, eller er ute og presenterer prosjektet, sier Brevik i en pressemelding.
At prosjektet i Brevik, som er en del av regjeringens «Langskip»- prosjekt, vekker interesse internasjonalt bevises rett over nyttår. Første uken i januar kommer Tysklands visekansler Robert Habeck til Norcem i forbindelse med sitt norgesbesøk.
– At Tysklands visekansler kommer til Brevik er en fjær i hatten for alle som jobber med prosjektet. Dette viser at karbonfangstanlegget vårt virkelig er i ferd med å bli viden kjent. Vi skal være stolte over at vi har fått til dette, og vi ser frem imot besøket, sier Brevik.
Habeck kommer til Brevik sammen med Olje- og Energiminister Terje Lien Aasland og næringsminister Jan Christian Vestre.
(Vilkår)