Leverandør om grunnrenteskatten: – Det som skjer nå er kritisk for vår bedrift

Med 30–40 prosent av inntektene fra oppdrettsnæringen frykter PE Bjørdal for fremtiden etter at regjeringen nå har kommet med sitt forslag til grunnrenteskatt.

Leverandøren PE Bjørdal har mellom 30 og 40 prosent av omsetningen fra oppdrettsnæringen.
Leverandøren PE Bjørdal har mellom 30 og 40 prosent av omsetningen fra oppdrettsnæringen.Foto: PE Bjørdal
Selv om den effektive skattesatsen settes ned til 35 prosent, lavere enn høringsforslaget på 40 prosent, er driftsleder Rolf Hjelle redd for at en allerede vanskelig situasjon nå skal eskalere ytterligere.

Frykter utenlandsflukt

– Vi jobber blant annet med store kunder som Mowi. Etter at forslaget om grunnrenteskatt kom på bordet, har det vært foruroligende stille når det gjelder oppdrag, sier Hjelle.

PE Bjørdal leverer produkter, systemer og byggekonstruksjoner for noen av de mest avanserte akvakultursystemene på land og sjø.

Anlegg for landbaserte produksjon, vaksinasjonsmaskiner og vannfiltreringssystem er blant produktene som har bidratt til en solid posisjon som leverandør til oppdrettsnæringen.

Det Hjelle nå fremfor alt frykter, er at det tett samarbeidet mellom leverandørleddet og lakseprodusentene skal forvitre.

– Vi har drevet mange utviklingsprosjekter sammen med kundene der vi tester systemer og justerer etter erfaringer på merdkanten. Jeg er redd for at teknologiutviklingen nå kommer til å flytte utenlands. Vi er verdensledende, men en stadig større del av oppdrettsvirksomheten vil foregå på land. Da er det ikke sikkert at Norge er landet der den fremtidige utviklingen vil skje, sier Hjelle.

Ørlite håp

Grunnrenteskatten kommer på toppen av en alvorlig krigsutfordringen for leverandøren fra Ørsta sin del. Gjennom mange år opparbeidet selskapet seg en solid posisjon på kontrakter i det russiske markedet.

Etter at krigen brøt ut i Ukraina, forsvant 30 prosent av omsetningen.

Før jul kom meldingen om at leverandøren derfor måtte gjøre betydelige innsparinger, deriblant kutt av mellom 20 og 25 stillinger internt.

– I samråd med eierne og styret har selskapet besluttet å konsolidere og restrukturere selskapet for å møte utfordringene og søke å sikre og styrke de gode kvalitetene i selskapet, bygget over mange år, heter det i meldingen, uttalte daglig leder Bjørn Meek i en pressemelding den gang.

Det beste Hjelle nå våger å håpe på, er at en avklaring i form av vedtatt grunnrenteskatt skal fjerne en del av usikkerheten som har ført til investeringsstopp.

– En avklaring er bedre enn ingenting. Kanskje kan enkelte planlagte investeringer realiseres, sier Hjelle.

(Copyright)
Publisert 28. March 2023, kl. 08.17Oppdatert 28. March 2023, kl. 08.17