Norges smarteste grønne løsning: – Bidrar til å redusere klimagassutslipp betydelig

Nordic Circles skal ha laget en løsning som bidrar til å redusere klimagassutslipp betydelig. – Etter å ha slitt i motbakke lenge er dette en fantastisk og rørende anerkjennelse av at vi gjør noe riktig, sier Nordic-topp.

Styreformann Fredrik Barth i Nordic Circles (t.v.) og bærekraftsdirektør Colin Campbell i Posten og Bring
Styreformann Fredrik Barth i Nordic Circles (t.v.) og bærekraftsdirektør Colin Campbell i Posten og BringFoto: Posten

Det sier styreleder Fredrik Barth i bergenske Nordic Circles. Selskapet lager bærekraftige konstruksjonsmaterialer av kondemnerte skip og oljeplattformer, og er nå hedret med prisen «Norges smarteste grønne løsning» i 2022.

Mens kondemnerte skip og plattformer ofte sendes til utlandet for å bli kuttet opp i biter og smeltes om i en klimabelastende prosess, har Nordic Circle valgt å oppsirkulere materialet – altså å bruke det på nytt til nye formål. Ingenting smeltes om, stålet blir pusset, rettet ut, resertifisert og malt på nytt.

– Det er en helt utrolig følelse å ha vunnet denne kåringen, sier Barth i en pressemelding.

«Norges smarteste grønne løsning» er en konkurranse arrangert av Posten og Bring. I tillegg til Nordic Circles var Foamrox, Fjord Hybrid og Northern Playground finalister i konkurransen.

Imponerte juryen

Bærekraftsdirektør Colin Campbell i Posten og Bring er imponert over løsningene Nordic Circle har utarbeidet.

– Klimaendringer gjør at vi alle må tenke nytt på hvordan vi løser våre behov sett opp mot hvordan vi påvirker våre omgivelser. Nordic Circles har en løsning som bidrar til å redusere klimagassutslipp betydelig og er et godt eksempel på løsninger vi må ha mer av fremover, sier han.

– Gjenbruk og oppsirkulering på flere områder er helt nødvendig for å redusere uttak av nye naturressurser.

Dette maritime habitatet til Akvariet i Bergen er ett av produktene Nordic Circles har levert.Foto: Nordic Circles

Helge Ingstad-stål

Nordic Circles produserer i dag både spunt, bjelker, pæler og søyler av dekommisjonerte skip og oljeplattformer, samt deres prisvinnende «SuperDock» – et urbant kaianlegg som også bidrar til å forbedre miljøet under vann.

Nordic Circles har som del av virksomheten blant annet kjøpt 300 tonn stål fra opphuggingen av KNM Helge Ingstad. Dette stålet har stått sentral i årets satsing.

Nordic Circles har brukt 300 tonn stål fra KNM Helge Ingstad.Foto: Kystverket

For å bli en finalist måtte selskapene vise til en løsning som faktisk utgjør en forskjell med reell effekt og positiv klimapåvirkning. Som vinner får Nordic Circle en premie på 150.000 kroner.

(Copyright)
Publisert 6. December 2022, kl. 04.31Oppdatert 23. January 2023, kl. 07.31