Russere ville kjøpe motorer til atomkraftverk fra norsk maritim leverandør

Salget ble stoppet av Utenriksdepartementet.

Bergen Engines sitt anlegg i Bergen.
Bergen Engines sitt anlegg i Bergen.Foto: Bergen Engines

I slutten av oktober besøkte tre representanter for de russiske selskapene Eletroautomtika og West Engineering leverandøren Bergen Engines på Hordvikneset utenfor Bergen.

Bekrefter ordre

Ifølge bt.no var målet å få på plass sentrale leveranser knyttet til byggingen av et atomkraftverk i Mersin-provinsen i Tyrkia.

– To av motorene var klare for utskiping da de besøkte oss, men UD satte en stopper salget. Dette på grunn av sanksjoner mot russiske selskaper, sier administrerende direktør Jon Erik Røv til Bergens Tidende.

– I stoppmeldingen fra UD har vi ikke fått noen konkret begrunnelse. Elektroautomatika er ikke på noen sanksjonsliste, fortsetter han.

Røv ønsker ikke å opplyse verdien av kontrakten, som omfattet 12 dieselgeneratorsett til det tyrkiske atomkraftverket.

Vil ikke kommentere

Bergen Engines-motorene skulle benyttes som backup for å produsere strøm til hjelpesystemer og nødsystemer ved atomreaktorene. Røv sier at man ikke har inngått nye forbindelser med russiske kunder etter krigen startet i Ukraina, men selskapet har ikke gitt opp håpet om å kunne levere motorer til Tyrkia via den russiske kontrakten.

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere enkeltsaker. Statssekretær Eivind Vad Petersson skriver i en e-post til Bergens Tidene at eksportkontrollen er underlagt streng taushetsplikt.

(Copyright)
Publisert 17. November 2022, kl. 08.48Oppdatert 17. November 2022, kl. 08.48