Det sier styreleder Glen Bradley i brønnbåtrederiet Rostein. I grunnrentesaken har Bradley gjort seg til talsmann for leverandørnæringen, som han mener har vært fullstendig ignorert i alle statlige vurderinger.

– Utrolig deprimerende

Etter å ha fått presentert regjeringens endelige forslag til grunnrenteskatt, klarer ikke Bradley å se lyspunkt og sier at han er nedbrutt over situasjonen – til tross for at skattesatsen er satt ned fra 40 til 35 prosent.

– I all hovedsak er dette likt skattesjokket vi fikk da saken kom på bordet. Gahr Støre og Vedum sier de har lyttet til høringsinnspillene, men det mener jeg de ikke kan ha gjort. Jeg vet hva dette betyr blant annet for leverandørnæringen. Dette er utrolig deprimerende for leverandørene. I verdiskaping er denne næringen like stor som oppdrettsnæringen. Men de ble ikke nevnt på pressekonferansen og er heller ikke lyttet til etter høringsrunden, sier Bradley.

Regjeringens forslag til grunnrenteskatt
  • Skattesatsen settes til 35 prosent, ned fra opprinnelig foreslått 40 prosent
  • Det foreslås også en produksjonsavgift på 90 øre per kilo, men naturressursskatt droppes
  • Det legges opp til et bunnfradrag på 70 millioner kroner
  • Forslaget om normpriser basert på Nasdaq-prisen droppes, men det skal opprettes et uavhengig prisråd fra 2024. For 2023 setter selskapene selv markedsverdi ved merdkant.
  • For investeringer gjort før 1. januar 2023 gis det fradrag gjennom avskrivninger
  • Vertskommunene kommer noe bedre ut enn det opprinnelige forslaget
  • Regjeringen anslår ikke hvor stort proveny forslaget vil gi, men skriver at det vil variere fra år til år
  • Lovforslaget ble presentert tirsdag 28. mars. Det skjedde etter at saken først ble presentert 28. september 2022, og sendt på høring til 4. januar. Det kom inn over 400 høringssvar i saken.
  • Saken sendes nå til Stortinget for behandling der i vår
Kilde: Regjeringen/DN

Han tegner et dystert fremtidsbilde for norske leverandører med oppdrett som viktig marked. Det er anslått at investeringer for 40 milliarder kroner er satt på vent etter at grunnrentesaken dukket opp i november.

– Jeg kan ikke se at noe vesentlig av disse investeringene kommer til å bli utløst etter dagens forslag. Og man skal huske at den desidert største delen av investeringene skjer på land, ikke i sjø. Derfor får man ikke «staten inn på eiersiden» gjennom store avskrivninger – da måtte investeringene vært i sjøen hvor grunnrenteskatten gjelder, sier Bradley.

– Uten avskrivinger fra produksjonsleddet i sjø er ikke staten med-investor slik Støre og Vedum utrolig nok fortsatt hevder, og næringen vil ha svært svekket evne til å investere på land.

Det er anlegg for stamfisk, smolt, postsmolt, slakteri og foredling som utgjør de store løftene og samtlige faller utenfor avskrivingsordningen det blir vist til i grunnrenteskatten.

Oppdrag på anlegg utgjør en svært viktig del av leverandørkjedens omsetning.

Ser for seg konkurser

Han tror mange selskaper vil gå dukken som følge av tørke i oppdrag. Og han mener fremtidens leverandørnæring kommer til å se helt annerledes ut enn dagens.

– Leverandører som overlever dette, må belage seg på å flytte all fokus utenlands for å følge nyskaping i oppdrettsnæringen der. Jeg er overbevist om at utviklingen innenfor landbasert oppdrett, oppdrett i lukkede merder i sjø og annen innovasjon vil flyttes til utlandet. Dette er områder som norske leverandører skulle ha hatt stor verdiskaping på, sier Bradley.

Slik han ser det, er grunnrenteforslaget spikeren i kisten for statens målsetning om en femdobling av oppdrettsnæring med leverandørledd frem mot 2050.

– Denne strategien er åpenbart forlatt til fordel for lav vekst med høye skattesatser, sier Bradley.

– Gir tilbake av det som er tatt

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la under pressekonferansen om grunnrenteskatt tirsdag vekt på at dette blant annet handler om fordeling, en oppdrettsnæring som har råd til å betale mer i skatt – og større inntekter til vertskommuner som stiller farvann til rådighet for oppdrett.

– Regjeringens målsetning er at litt av det store overskuddet som kommer skal gå tilbake til lokalsamfunnet, litt til å finansiere, sykehus, forsvar, politi og grunnleggende ting vi trenger, sa Vedum.

Samtidig økes produksjonsavgiften til 90 øre per kilo, og kommunesektorens andel av auksjonsinntektene økes fra 40 til 55 prosent. Fylkesandelen i Havbruksfondet økes fra 12,5 til 20 prosent.

– Det er positivt at kommuner og fylker får mer. Men de får jo tilbake en del av det staten i sin tid tok fra havbruksfondet. Jeg mener Ap og Sp her har lyttet til støyen i egne rekker og tilbyr goder til kommune- og fylkespolitikere som har reagert sterkt på forslaget. 14.000 sider med innspill fra næringen, som vet hva de snakker om, har de ikke lyttet til, sier Bradley.