Stortingspolitiker er klar på at Norge må satse på utvinning av mineraler på havbunnen
– Verdiene som ligger der er store, og vi vet at det er er aktører som har kompetanse og vilje til å realisere verdiene.
Det sier Bård Ludvig Thorheim (H), stortingsrepresentant og medlem av energi- og miljøkomiteen, til Kystens Næringsliv.
– Mer aktuelt enn før
– Det legges nå til rette for en ny næring som kan bidra til fremtidig verdiskaping fra havet: Mineralvirksomhet på havbunnen. Mineralene på havbunnen vår kan bli viktige for overgangen til lavutslippssamfunnet og skape nye muligheter for industrien, heter det på regjeringens informasjonsside.
Verdiskaping og næringsmuligheter er imidlertid ikke de eneste argumentene som får Thorheim til å støtte initiativet.
– I sin tid var de vi i Høyre som startet prosessen med å åpne for leting og utvinning. Den geopolitiske situasjonen har gjort dette enda mer aktuelt, med krigen i Ukraina og usikkerheten rundt Kina som leverandør av råvarer, sier Thorheim.
Får støtte fra Erna
Debatten rundt mineralutvinning på havbunnen handler også om det grønne skiftet og tilgang til viktige metaller og stoffer.
Elbilbatterier trenger kobolt, mangan og nikkel. Solcelleanlegg må ha sølv, indium og gallium. Vindturbiner lages med sjeldne jordartmetaller.
Forekomstene på havbunnen er også sentrale råvarer til elektroniske komponenter og teknologi.
Tidligere statsminister Erna Solberg (H) er blant dem som går i bresjen for utvinning av havmineraler. Under sitt innlegg på Vestlandskonferansen byttet hun anledningen til å fremsnakke denne virksomheten.
– Vi må tørre å ta de vanskelige diskusjonene om dette, også når det er naturinteresser involvert, sa Solberg.
Tror på sameksistens
Fiskere har allerede engasjert seg sterkt i kampen mot mineralutvinning i områdene der det nå åpnes for undersøkelser og drift.
Dette har blant annet fått pelagisk forening til å reagere.
Bård Ludvig Thorheim er klar over at det foregår fiskeri i det valgte området, men lar seg likevel ikke skremme.
– Vi tror det er mulig å finne en god sameksistens. Olje- og gassutvinningen har vist at dette går an. Samtidig befinner områdene seg ved Svalbard og Jan Mayen, på 3.000 meters dybde, påpeker Thorheim.
Tar ett forbehold
Høyre-politikeren forstår likevel fiskernes bekymringer. Derfor tar han forbehold om at høringsrunden må gjennomføres slik at alle relevante forhold kommer på bordet.
Nok kunnskap om økosystemet er slik Thorheim ser det avgjørende.
– Jeg stiller meg dessuten undrende til at området Høyre foreslo nå er redusert med 40 prosent, uten at jeg helt finner noen god grunngivelse for reduksjonen, sier han.
(Vilkår)