Svartelister selskaper som vil utforske nytt industrieventyr

Foreløpig er fire selskaper utelukket som investeringsobjekter.

Jan Erik Saugestad, konserndirektør for kapitalforvaltning i Storebrand.
Jan Erik Saugestad, konserndirektør for kapitalforvaltning i Storebrand.Foto: Storebrand

Det er Storebrand som nå har fattet beslutning om å ikke investere i selskaper som etter deres mening kan skade sårbar natur.

– En systemrisiko

Som del av den nye naturstrategien til Storebrand risikerer selskaper som satser på mineraler på havbunnen, gruver med sjødeponi eller virksomhet i sårbare deler av Antarktis å bli utelukket.

– Mer enn halvparten av verdens totale BNP er avhengig av naturen og de tjenestene den leverer. Likevel er verdien av natur oftest usynlig når vi tar beslutninger. Markedsprisene fanger bare opp en liten del av de verdiene natur representerer, til tross for at økosystemkollaps utgjør en systemrisiko for verdensøkonomien og samfunnet som helhet, sier Jan Erik Saugestad, konserndirektør for kapitalforvaltning i Storebrand.

Store verdier i spill

Kystens Næringsliv har tidligere skrevet at norske aktører tror på mineralutvinning på havbunnen om relativt få år. Oljedirektoratet har engasjert seg i det som blir beskrevet som et potensielt industrieventyr på norsk sokkel.

Krever bærekraft

Likevel er altså ikke Storebrand videre imponert over statusen på disse planene så langt. Disse fire bedriftene er allerede utelukket fra Storebrands investeringsunivers fra i dag: First Quantum Minerals, Harmony Gold Mining Co Ltd, Newcrest Mining og TMC – The metals company.

Den nye strategien beskriver hvordan Storebrand gjennom aktivt eierskap skal bidra til at selskaper reduserer sin negative påvirkning på natur.

Storebrand forventer mer åpenhet rundt hvor de opererer og sender et signal om at de vil bruke generalforsamlinger i større grad for å eskalere dialoger på natur.

Norge kan ha store verdier i form av havmineraler.Foto: Jan Stenløkk

–Tap av biologisk mangfold kan påvirke selskapers evne til å skape verdier for investorer på lang sikt. Bedrifter må forstå sin avhengighet av, og sin påvirkning på natur, og håndtere både store utfordringer og muligheter gjennom mer bærekraftig bruk av naturen, sier Saugestad.

Smelteverk positiv

Nils Gunnar Gjelsten.Foto: Glencore nikkelverk

Parallelt med at næringen får en kald skulder fra Storebrand, omfavner smelteverksindustrien planene om mineralutvinning på havbunnen. Nils Gunnar Gjelsten, administrerende direktør ved Glencore nikkelverk i Kristiansand, mener at slik virksomhet kan løse en del av utfordringen hans bransje opplever i dag.

– Vi ser i økende grad proteksjonisme rundt om i verden, og det gjør det strategisk viktig å ha tilgang på mineraler. Se bare på Russland og Kina. Det som ikke var et problem i går, er vanskelig i dag.

Smelteverket produserer nikkel, kobber og kobolt for eksport. Direktøren mener det er risiko forbundet med å være avhengig av råstoff fra andre deler av verden.

(Vilkår)
Publisert 5. December 2022, kl. 04.35Oppdatert 5. December 2022, kl. 04.35
MineralutvinningIndustriInvestering