– Uten gruver, ingen elbiler, sier administrerende direktør Jan Mostrøm i det svenske gruveselskapet LKAB.

Mostrøm mener at Europa står overfor et forsyningsproblem. Hans egen gruvevirksomhet har ressursene, mener han.

Norsk industrisamarbeid

LKAB samarbeidet med det norske teknologiselskapet REEtec, som har utviklet en ny prosesseringsmetode for nettopp sjeldne jordmetaller, eller Rare Earth Elements (REE), som det heter på engelsk. REEtec sin metode gjør prosessen med å skille ulike metall fra hverandre lettere. Det norske selskapet er i ferd med å realisere det aller første prosesseringsanlegget for sjeldne jordmetaller på Herøya utenfor Porsgrunn.

REEtec sin planlagte fabrikkbygning. Foto: REEtec

Nylig avsluttet selskapet en finansieringsrunde på 1200 millioner norske kroner for å sette planene om en fabrikk ut i livet.

Ifølge High North News skal selskapene sammen berede grunn for en nordisk verdikjede for denne typen jordartsmetaller.

– Det er den største kjente forekomsten av sjeldne jordmetaller i vår del av verden og kan være en betydelig byggestein for å skaffe de kritiske råvarene som er helt avgjørende for å muliggjøre den grønne omstillingen, sier han på nettstedet International Mining.

Første store i Europa

Nyheten ble presentert under en pressekonferanse i en av verdens største underjordsgruver for nettopp jordartsoksider. Forekomsten har fått navnet Per Geijer, etter den kjente svenske geologen som blant annet forsket på forekomster i Kiruna.

Det finnes i dag ingen gruvevirksomhet på sjeldne jordmetaller i Europa, samtidig som det er spådd et globalt underskudd på mineralene. Det er særlig fremveksten av elektriske biler, vindturbiner og annen elektrifisering og alternativ energi som driver frem forbruket av denne typen mineraler.

LKAB forbereder allerede kommersiell gruvedrift på mineralene som bare EU i dag forbruker 30 prosent av, samtidig som Europa kun utvinner 3 prosent av forekomstene. Planen for inneværende år er å lande en utvinningstillatelse for å kunne utforske forekomstene videre.