Den ferske intensjonsavtalen ble signert onsdag.

E.ON er et av Europas største energiselskaper med mål om å levere mer enn en million tonn eksisterende CO₂ per år fra sine europeiske kundeanlegg innen 2030, fra 2027 med gradvis økning. Horisont Energi skal etter avtalen stå for CO₂-transport og -lagring

– Betydelig skritt

Horisont Energi vil nemlig søke om den utlyste konsesjonen til å drive CO₂-lageret Errai i Nordsjøen i begynnelsen av januar.

– Det er flott å ta neste skritt mot en karbonnøytral fremtid sammen med vår partner og aksjonær E.ON. Avkarbonisering kan bare oppnås i europeisk skala, med integrerte verdikjeder og storskala løsninger for fjerning av CO₂. Dagens avtale er et betydelig skritt, ikke bare for realiseringen av Errai-prosjektet, men også for en karbonnøytral europeisk industri og samfunn, sier administrerende direktør Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen i Horisont Energi.

Viktig samarbeid

Styremedlem Patrick Lammers i E. ON ser avtalen som et viktig ledd i selskapets fremtidige strategi.

– Vi er veldig stolte over å være en pioner innen industriell CO₂ sirkulær økonomi sammen med Horisont Energi. Med dette neste trinnet tar vi sikte på å utvide vår portefølje av avkarboniseringsløsninger og gjøre karbonfangst og -lagring tilgjengelig for kunder i Europa. Spesielt for våre industrikunder vil CCS-teknologi spille en nøkkelrolle for å nå sine mål om klimanøytralitet. Som en partner for våre kunder, står vi klare til å forme denne veien, sier han.

Horisont Energi
  • Horisont Energi er et norsk rent energiselskap som skal levere ren energi og karbontransport- og lagringstjenester.
  • Selskapet vil omdanne gass til kostnadsledende ammoniakk og hydrogen, og tilby transport- og lagringsløsninger for CO₂ ved hjelp av egenutviklet teknologi.
  • Selskapet ble stiftet i 2019 og har hovedkontor i Sandnes.