– Ja, vi snakker faktisk om mennesker

Skribenten ber partene i årets forhandlinger huske at det dreier seg om folk og ikke roboter.

Morten Støbakk er tillitsvalgt gjennom Norges Sjømannsforbund.
Morten Støbakk er tillitsvalgt gjennom Norges Sjømannsforbund.Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentenes holdning.

Det er store forskjeller på hva de enkelte rederier har klart å klakke i sammen om hva en kokk eller en kokk med admin sine arbeidsoppgaver og ansvar skal være.

Hos noen er listen uendelig lang og kravene store for et menneske alene.

Ikke alle får hjelp

Ja, vi snakker faktisk om mennesker og ikke roboter, eller blekksprut for den saks skyld. For det må man jo nesten være for å kunne nå over alt alene i noen av disse beskrivelsene, om bord på moderne og nye båter med store arealer å holde orden på. Alene.

Noen får god hjelp av gode matroskolleger, andre ikke.

Hovedforhandlingene er i gang, og for oss i vårt segment skjer det på høsten i år. Jeg håper at både redere med Rederiforbundet som sin spydspiss, organisasjonene, samt regjering med sine lovnader nå tar alles rop om forbedring på alvor.

At de viser handlekraft og vilje, ser og sender signal om at sjøfolk – også norske – virkelig er viktige ressurser i både lover forskrifter, overenskomster og tariffer. Ikke bare i fagre ord i media for å sanke stemmer. At man blir enige om en god del forbedringer. Alle vet hvilke krav og ønsker sjøfolkenes har. Hør oss, og kom oss i møte.

Gjelder også matrosene

Jeg vinkler dette nå mot kokk med admin, men matrosene fortjener absolutt også et oppsving i å bli sett, hørt og respektert i sine krav. Da især lønn.

Ingen som seiler der ute uansett stilling burde tjene mindre en 6 G etter 8 års tjeneste. Det er per dags dato høyeste ansiennitet. Burde ikke satsene også her økes og ansiennitet heves til både 10 og 12 år?

Det er et slitsomt yrke. Sjansen for å bli tidlig ufør er stor. Dette er dokumentert og skrevet om, så våkn opp. For å si det på en annen måte: det nytter ikke bare å stå opp om morran og vise ansikt – man må våkne og få ting gjort. Det gjelder sjøfolks ve og vel.

Så tilbake til kokk eller kokk med admin og føringene hvert enkelt rederi mener én person skal utføre alene. Det burde som minimum stå i enhver jobbutlysning hva arbeidsgiver har satt opp som krav. Med andre ord vedlegge jobbeskrivelsen for kokk eller kokk med admin.

Helst en standard

Da har de som tenker å søke en sjanse til å se hva dette egentlig går ut på før man tar en jobb. Aller helst burde det være en standard, og likt på alle skip. Det mener jeg bør inn i overenskomstene.

Til slutt må jeg si at alle parter nok vet hvor skoen trykker. Det står nå mye på viljen til sammen å gjøre noe, og vise sjøfolkene den respekt de òg fortjener.

Fordi vi er så viktige? Er vi egentlig det i det store bildet? For våre folkevalgte især virker det som at tonnasje er det viktigste for å kunne ha innflytelse i det store globale bildet – med fine diplomer og utmerkelser bakryggen på et kontor med en pult og innredning mer verdt enn en matros og kokk sin årslønn.

Med hilsen fra Morten Støbakk.
SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt innlegg til redaksjonen@kystens.no
Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.
(Copyright)
Publisert 3. May 2024, kl. 11.12Oppdatert 3. May 2024, kl. 11.12