Frykter økt uforutsigbarhet

Rederiforbundet: I lys av skipsfartens faktiske avhengighet av Kina, vil en mulig eskalering i stormaktrivaliseringen kunne få negative følger for våre medlemmer.

Charlotte Demeer Strøm. Seksjonsleder Rederiforbundet.
Charlotte Demeer Strøm. Seksjonsleder Rederiforbundet.Foto: Rederiforbundet
Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentenes holdning.

Norge er verdens femte største skipsfartsnasjon målt i verdi, og Europas nest største. Det er all grunn til å forvente at ny politisk ledelse i USA får konsekvenser for vår næring.

En mulig eskalering i tollkrigen vil få negative følger for verdenshandelen og global økonomisk vekst.

Skipsfart er en global næring som gjerne kan beskrives som verdens barometer – hendelser, fra krig og konflikt til demokratiske valg, og ikke minst svingninger i verdenshandelen påvirker skipsfarten, ofte umiddelbart.

Skipsfarten er også en syklisk næring, og svært tilpasningsdyktig.

Som internasjonal næring er skipsfarten imidlertid avhengig av en fungerende internasjonal rettsorden, globale spilleregler og adgang til utenlandske markeder. Den liberale verdensordenen er under press.

Vi frykter økt uforutsigbarhet.

For norsk skipsfart, spiller USA minst tre viktige roller:

  • Som marked
  • Som flaggstat i IMO
  • Som stormakt og garantist for sikkerhet på verdenshavene
For det første: USA er et av de aller viktigste markedene for våre medlemmer. Annen hver time, fra morgen til kveld, anløper et norskkontrollert skip en amerikansk havn.

Vi er bekymret for politiske utspill og retorikk, og faktiske handlinger, som fremmer nasjonale interesser på bekostning av internasjonalt samarbeid og åpne grenser.

En mulig eskalering i tollkrigen vil få negative følger for verdenshandelen og global økonomisk vekst.

For det andre: fremover kan vi frykte at klima og fornybar blir skjellsord i Trumps korridorer. Hvilken rolle USA vil spille i de globale klimadiskusjonene, både i COP, og i den maritime organisasjonen IMO gjenstår å se. Men erfaringene fra hans forrige presidentperiode lover dårlig.
Det tredje poenget: USA er en viktig sikkerhetsgarantist på verdenshavene. Denne rollen har stått fast siden andre verdenskrig og sto fast gjennom den forrige perioden til Trump.

Det er usikkerhet rundt hvilken sikkerhetspolitisk rolle USA vil spille fremover, men økt geopolitisk uro vil kunne føre til uforutsigbarhet for våre medlemmer. Forholdet til Kina står her sentralt.

Det er et faktum at Kina stadig er største byggeland både målt i antall skip, tonnasje og verdi.

Retorikken så langt peker i retning av økt stormaktrivalisering og økonomiske sanksjoner. I lys av skipsfartens faktiske avhengighet av Kina, vil en mulig eskalering i stormaktrivaliseringen kunne få negative følger for våre medlemmer.

Skyggeflåten

USAs politikk- og regelverksutvikling innen sanksjonsfeltet har stor betydning for verdenshandelen og de globale skipsfartsinteressene. Mulige endringer i amerikanske sanksjoner vil kunne ha store konsekvenser for verdenssamfunnet.

Skyggeflåtens utvikling er en uforutsett konsekvens av sanksjoner G7 landene har enes om. Europaparlamentet kom denne uken med en felles resolusjon om viktigheten av å begrense eventuelle miljøskader forårsaket av denne flåten. Dette er viktig, men tiltakene som iverksettes må ikke undergrave havretten.

Hva er Norges medisin?

1. Tettere dialog med næringslivet

I et politisk landskap som i større grad trolig vil baseres på uforutsigbarhet og emosjoner, blir det enda viktigere å bidra til godt opplyste diskusjonsgrunnlag. Dette fordrer tettere dialog mellom myndigheter og næringsliv.

2. Tettere dialog med EU

EUs rolle og Norges tilkobling: Øverst på EUs agenda er styrkingen av europeisk økonomi og konkurransekraft og EU vil følge nøye med på hvilke grep den nye administrasjonen gjør med tanke på handelspolitikk og toll. Samtidig kan vi ikke forvente at EU har kapasitet eller mulighet til å prioritere norske hensyn når de vurderer egne grep eller motreaksjoner.

Derfor vil det være avgjørende at Norge kobler seg enda tettere på EU, slik at vi unngår utilsiktede konsekvenser for norsk næringsliv.

Det setter krav til et temposkifte i europapolitikken, at norske myndigheter er tidligere inne i de politiske prosessene og sørger for tidlig og nær dialog med næringslivet.

3. Tettere dialog med USA

USA spiller en svært viktig rolle for norske interesser, i mange dimensjoner. Hvis amerikansk tankegang vil preges av en mer transaksjonell tilnærming fremover, så blir det også svært viktig å synliggjøre Norges bidrag til og for USA.

En slik synliggjøring fordrer tettere dialog med beslutningstakerne i USA, på føderalt nivå og på delstatsnivå.

SI DIN MENING. Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt innlegg til redaksjonen@kystens.no
Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.
(Vilkår)
Publisert 15. November 2024, kl. 06.32Oppdatert 15. November 2024, kl. 06.32