Historien om det «det fjerde forbundet»

Jan Nilsen forteller om oppstarten av Safe for offshore service-ansatte. Nå takker han av.

Jan Nilsen er sjømann, kokk, og leder for Safe i Havila.
Jan Nilsen er sjømann, kokk, og leder for Safe i Havila.Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentenes holdning.

Før jul i 2021 tok jeg kontakt med Trond Cato Fylling, med spørsmål om det var mulig å få sjøfolk i offshore service inn i Safe.

Fylling er kjøkkensjef i Equinor, og mangeårig aktiv i forbundet Safe.

Forbund med kjennskap

Etter rundt 30 år som medlem i Norsk Sjømannsforbund, mange av de som tillitsmann og med andre verv, følte jeg at tiden var inne å komme inn i et forbund der jeg kunne føle meg hjemme: I et etablert forbund som var tilknyttet et hovedforbund, og som hadde kjennskap til de utfordringene og den jobben vi sjøfolk i offshore service gjør hver dag, gjennom hele året og i all slags vær.

Det var flere årsaker, men den viktigste var at jeg over mange år så at vi i offshore hadde mer til felles med de på installasjonene i offshore enn de andre segmentene i sjøfarten.

Og jeg så samtidig behovet for et nytt forbund for oss i offshore.

I romjulen 2021 hadde Trond Cato Fylling, Per-Odd Pettersen og jeg et møte der vi fikk luftet tankene våre, og som Trond Cato tok videre til ledelsen i Safe.

Det resulterte i et møte i Ålesund i slutten av januar i 2022. I mellomtiden hadde en annen ansatt i Havila, Frode Moltubakk, tatt kontakt med Safe sentralt og ble satt i kontakt med oss. Også han ble med på møtet i Ålesund.

Utfallet ble at vi skulle se om det var realistisk å få startet opp klubb i Havila.

Første årsmøte i mai

Det ble realisert i mars, og vi avholdt vårt første årsmøte i mai der vi satte et styre. Styret omfattet Frode Moltubakk som leder, undertegnede som nestleder og Raymond Igesund som sekretær.

Etter vi startet opp klubb i Safe har det kommet syv nye klubber i forskjellige offshorerederi.

Per i dag er vi altså åtte klubber, og nesten 1000 medlemmer som jobber i offshore service-flåten. Siden november 2023 har jeg fungert som leder, Geir Markeng som nestleder og Gaute Nordal Hansen som sekretær.

På grunn av salg av to båter, har det vært noen utskiftninger i styret. Nåværende styre består av ni medlemmer som har fungert godt det siste året.

Det året har vært travelt med forberedelser til å kreve innpass i hovedavtalen.

Kravet ble sendt i juni i år, der vi fikk avslag. Kravet gikk da til mekling hos riksmeklingsmannen 12. til 13. desember i år.

Første forbund på 100 år

Det ble seier for oss, og vi har nå forhandlingsrett for våre rundt 1000 medlemmer.

På under tre år har området Safe offshore sjøfart klart å skape historie. Etter hundre år har nå ett forbund til kommet inn på hovedavtalen.

Vi er nå et forbund med fire avtaler, medlemmer i alle departement om bord, og jobber sammen for lønns- og arbeidsvilkår.

Vi har fått mange spørsmål om hvorfor vi skal ha enda et forbund. Eiersiden er godt fornøyd med samarbeidet med de eksisterende forbundene, og forbundene føler seg truet av oss.

Mange vet ikke at Safe er et forbund kun for de som jobber i olje- og energinæringen. Vi tar ikke inn medlemmer fra andre segment som ferge, brønnbåt og fiskeri.

Som nevnt har vi skapt historie. Vi har etablert et nytt område, vi har fått åtte klubber opp og gå i alle de store rederiene – og flere kommer til.

Flere kommer til

Bare siden fredag har vi fått flere titalls nye medlemmer.

Det er gjort en fantastisk jobb fra de seilende i styrene i klubbene og fra Safe sentralt.

Safe er en grasrotorganisasjon der de seilende er navet, men med god støtte fra Safe sentralt.

Vi har blitt tatt utrolig godt imot av Safe. De er utrolig profesjonelle og erfarne, og vi har følt på en enorm trygghet i den tiden vi har bak oss. Den støtten vi har fått fra de andre klubbene på installasjonene varmer noe kolossalt.

Det, og resultatet av forhandlingene og den stå på-viljen og troen på at dette skal vi få til viser at valget vi tok for knappe tre år siden var riktig.

Jeg har sagt siden dag én, at den virkelige jobben starter når vi har kommet inn på hovedavtalen. Selv om vi har hatt nok å gjøre i oppstartsfasen og med kravet om innpass i hovedavtalen, så skal vi nå starte jobben for våre medlemmer. Med engasjement, tålmodighet og hardt arbeid skal vi være en trygg plass å være medlem i.

Stolt og takknemlig

Det er en meget engasjert og hardtarbeidende gjeng som nå skal starte det virkelige arbeidet til et fagforbund.

Det er jeg meget stolt og takknemlig for å få vært en del av. Jeg har vært heldig å få være med på dette eventyret fra starten til vi kom i mål med innpass i avtalen. Jeg har også sittet i Maritimt samarbeidsforum i sjøfartsdirektoratet i to år, noe som har vert meget lærerikt.

Men nå er jeg ferdig på sjøen etter over 30 år, på grunn av helsemessige årsaker- og er nå på vei til å avslutte mine verv i Safe. Det har vært nesten tre meget lærerike år og jeg skulle gjerne fått fortsette videre, men det ble dessverre ikke slik.

Jeg ønsker hele området, våre medlemmer og hele Safe-familien en riktig god jul og godt nytt år.

Og lykke til i den viktige jobben fremover for våre medlemmer.

Med vennlig hilsen Jan Nilsen, avtroppende leder i Safe i Havila.
SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt innlegg til redaksjonen@kystens.no
Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.
(Vilkår)
Publisert 19. December 2024, kl. 07.51Oppdatert 19. December 2024, kl. 08.36