Innleid? Du kan ha fått for lite lønn. Dette må du sjekke.

Når skal man følge skipsarbeidsloven, og når skal man følge arbeidsmiljøloven? Forvirringen kan gå ut over deg som innleid.

Advokat og partner hos Simonsen Vogt Wiig i Bergen. Er også ekspertkommentator hos Kystens Næringsliv.
Advokat og partner hos Simonsen Vogt Wiig i Bergen. Er også ekspertkommentator hos Kystens Næringsliv.Foto: DN Group
Trine Lise Fromreide er Kystens Næringslivs juridiske ekspert på tema som gjelder maritim bransje. Dette er et debattinnlegg.

Når skal man følge skipsarbeidsloven, og når skal man følge arbeidsmiljøloven? Det påvirker hvilken lønn man har krav på, og kan gjelde mange norske sjøfolk.

I en tid hvor innleie av arbeidskraft står høyt på agendaen, må arbeidsgivere og arbeidstakere være oppmerksomme på problemet som oppstår når arbeidstakere hos bemanningsforetaket veksler mellom land- og sjøaktivitet.

Lagmannsretten har nylig gitt delvis medhold til arbeidstakerne A og B i krav om etterbetaling av lønn fra Saga Subsea. Saken belyser det komplekse i at vi har ulike regelverk for arbeidstakere på båt og land.

Saken har versert i domstolen over flere år, men nå er spørsmålet avgjort i lagmannsretten og skal behandles i Høyesterett.

En endelig avklaring er ikke langt unna.

Saga Subsea leier ut til landbasert virksomhet samt offshoreinstallasjoner og flerbruksfartøy. Arbeidstakerne var utleid til begge typer virksomheter, men man klarte ikke å fastslå nøyaktig hvor mye.

Det er klart at arbeidstakerne var mest utleid til flerbruksfartøy.

Det sentrale spørsmålet er om de to arbeidstakerne skulle ha samme vilkår som om de var ansatt hos utleier.

Likhetsprinsippet kommer frem i arbeidsmiljøloven § 14-12a, som sikrer slik likhet. Men det hjelper ikke dersom arbeidsmiljøloven ikke gjelder.
Bestemmelsen er et resultat av vikarbyrådirektivet, som ikke er avgrenset mot sjøfartsforhold. Men det er ikke innført tilsvarende regler i skipsarbeidsloven.

Lagmannsretten sier at Saga Subseas sin generelle virksomhet ikke kan regnes som «sjøfart» eller petroleumsvirksomhet som er unntatt fra arbeidsmiljøloven, og at arbeidsmiljøloven gjelder og likhetsprinsippet som hovedregel får anvendelse.

Imidlertid er det ikke alltid tilfelle at utleide arbeidstakere skal følge arbeidsmiljøloven. Lagmannsretten sier det må foretas en konkret vurdering.

I dette tilfellet viste arbeidsavtalen til arbeidsmiljøloven, og arbeidsgiver hadde ikke innrettet utleievirksomheten i tråd med kravene i skipsarbeidsloven, og likhetsprinsippet kom derfor til anvendelse.

Dermed fikk arbeidstakerne krav på høyere lønn enn det de hadde fått utbetalt.

Arbeidsgivere og arbeidstakere være oppmerksomme på problemet som oppstår når arbeidstakere hos bemanningsforetaket veksler mellom land- og sjøaktivitet.

At Saga Subsea ikke fikk tjent dette inn igjen da de ikke hadde priset sine tjenester etter arbeidsmiljøloven, mente retten var Saga Subseas egen risiko. Arbeidstakerne fikk dermed krav på etterbetaling av lønn.

Saken er ikke løst. Vi venter på å se om Høyesterett er enig med lagmannsretten.

Men, saken er en viktig påminnelse om at arbeidsgivere må navigere nøye i juridiske grensedragninger mellom arbeidsmiljøloven og skipsarbeidsloven.

Det får direkte økonomiske konsekvenser om man tar feil.
SI DIN MENING. Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt innlegg til redaksjonen@kystens.no
Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.
(Vilkår)
Publisert 9. April 2025, kl. 08.01Oppdatert 9. April 2025, kl. 08.01
Trine Lise Fromreide skipsarbeidslovenInnleie