Innleie-ja: Store konsekvenser for maritim bransje

Staten Norge risikerer å måtte gå tilbake på forbudet de har gitt, og åpne opp for innleie fra bemanningsforetak. Det er gode nyheter for maritim bransje.

Trine Lise Fromreide. Advokat Simonsen Vogt Wiig.
Trine Lise Fromreide. Advokat Simonsen Vogt Wiig.Foto: Simonsen Vogt Wiig
Trine Lise Fromreide er Kystens Næringslivs juridiske ekspert på tema som gjelder maritim bransje. Dette er en kronikk.

Norge valgte i fjor å nekte bedrifter å leie inn personell fra bemanningsforetak.

En viktig begrunnelse var å hindre innleie til byggeplasser i Oslo.

Misbruk av innleid arbeidskraft på byggeplasser i Oslo har ført til at oppdrettsanlegg og bedrifter i fiskerinæringen, langt unna hovedstaden, også rammes.

Til sak

For kystnæringer som oppdrettsanlegg, verft og fiskeribedrifter, med store sesongvariasjoner og som ligger langt unna byene, går dette hardt utover deres mulighet til god og lønnsom drift.

Flere bemanningsforetak har gått til sak mot staten og nå har EFTA-domstolen behandlet saken.

Bemanningsforetakene hevder at de nye restriksjonene utgjør en ulovlig begrensning på tjenestefriheten, etableringsretten og den frie bevegeligheten for arbeidstakere.

EFTA-domstolen har nå slått fast at de norske tiltakene kan utgjøre restriksjoner på de nevnte EØS-rettighetene og viser til at:

Tjenestefriheten gjelder kun dersom det foreligger et grenseoverskridende element. Dette kan være tilfelle dersom tjenester leveres fra utlandet, men ikke nødvendigvis når både tjenesteleverandør og mottaker er etablert i Norge.

Forfordeling av EØS-arbeidstakere

Tiltakene kan innebære indirekte forskjellsbehandling av arbeidstakere fra andre EØS-stater dersom de påvirkes mer negativt enn norske arbeidstakere.

Forbudet mot innleie fra bemanningsforetak kan hindre fri etablering for selskaper fra andre EØS-stater, som påvirker deres mulighet til å drive virksomhet i Norge.

For mange selskaper er dette særlig aktuelt ved bruk av arbeidskraft fra Polen og andre EØS land.

EFTA-domstolen understreket at restriksjoner kun kan aksepteres dersom de er begrunnet i tvingende allmenne hensyn, som arbeidstakervern eller helse og sikkerhet.

Videre må tiltakene være nødvendige og proporsjonale, altså ikke strengere enn nødvendig for å nå målene.

Sak i tingretten

Den norske staten må derfor bevise at lovendringene virkelig fremmer direkte ansettelser uten å gå lenger enn det som kreves.

Dette skjer videre nå:

Den endelige avgjørelsen ligger nå hos Oslo tingrett, som må vurdere om de særnorske begrensningene for innleie, er forenlige med EØS-retten.

Utfallet kan få betydelige konsekvenser, ikke bare for kystnæringen i Norge, men også for hvordan andre EØS-stater håndterer liknende reguleringer. Staten Norge kan da risikere å måtte gå tilbake på forbudet de har gitt og dermed åpne opp for innleie fra bemanningsforetak.

EØS-presedens

Øvrige EØS-land vil da måtte innrette seg slik at de ikke kan innføre et forbud mot innleie fra bemanningsforetak.

Saken setter det grunnleggende prinsipp om fri bevegelighet opp mot nasjonal politikk, og resultatet kan bli en viktig presedens i EØS-retten.
SI DIN MENING. Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt innlegg til redaksjonen@kystens.no
Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.
(Vilkår)
Publisert 3. December 2024, kl. 11.18Oppdatert 3. December 2024, kl. 18.45
Trine Lise Fromreide