Dette er et debattinnlegg som står for artikkelforfatterens regning. Innlegget ble opprinnelig publisert av forfatteren på LinkedIn.

Kjernekraft har for tiden økende oppslutning og flere partier har stilt seg positive til å undersøke mulighetene for kjernekraft i Norge. Selv mener jeg dette blir en dyr avsporing.

Kostnadene for kjernekraft er langt høyere enn for de fleste fornybare energikilder. Og i motsetning til sol, landvind og havvind - der kostnadene synker - øker kostnadene for kjernekraft.

En annen utfordring er hva vi gjør med avfallet. Finland er det eneste landet i Europa som har et tilfredsstillende anlegg for lagring av høyradioaktivt avfall. Hvilken kommune i Norge er villig til å ta imot radioaktivt avfall?

Forkjemperne snakker om 4. generasjons atomanlegg med små modulære anlegg. Det høres tilforlatelig ut, men dette er ikke kommersielt tilgjengelig teknologi på mange år.

Den viktigste innvendingen er imidlertid at vi ikke har tid.

Kristin Lian i Hafslund Eco Vannkraft. Foto: Haakon Barstad

Vi går mot et kraftunderskudd allerede i 2027 og ifølge Energikommisjonen trenger vi 40 TWh ny produksjon innen 2030. Da har vi ikke tid til å vente på at det skal utvikles regelverk, kompetanse og konkurransedyktig teknologi for kjernekraft.

Kjernekraft vil helt sikkert spille en viktig rolle internasjonalt som en stabil energikilde med lave utslipp. Men i Norge, der vannkraften kan regulere kraftsystemet, er det langt billigere å bygge ut fornybare energikilder som sol og vind. Norge trenger rett og slett ikke å bygge kjernekraft.

Alle energiteknologier har sine ulemper. Alle var for vindturbiner, inntil de første vindkraftverkene ble bygget. Inntil nylig har alle vært positive til solkraftverk, men nå ser vi en gryende motstand der også. Det samme vil skje med kjernekraft.

For meg er det åpenbart at diskusjonen om kjernekraft egentlig er en avsporing for å unngå de vanskelige avveiningene det er mellom å bygge ut fornybar energi og inngrep i naturen. Det er en avsporing som kommer til å koste oss dyrt.