La 2024 bli det året der skuta kommer på rett kurs

Hovedtillitsvalgte Morten Støbakk ser at mobbing og trakassering endelig får oppmerksomhet. Selv har han vært på kurs i regi av eget rederi.

Morten Støbakk er tillitsvalgt gjennom Norges Sjømannsforbund.
Morten Støbakk er tillitsvalgt gjennom Norges Sjømannsforbund.Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens holdning.

Mobbing og trakassering i maritim næring har nå fått stor oppmerksomhet i media, og flere historier er kommet ut om hvordan folk behandler hverandre i de fleste fartsområder og segmenter.

Store mørketall

Jeg er nok redd for at dette bare er toppen av isfjellet, og at mørketallene er skremmende store. Også alle de man ikke har hørt om, og har fått sin drøm om en framtid der ute knust på grunn av en ukultur der den sterkestes rett rår, og som får lite og ingen konsekvenser for de som har og fortsatt bedriver urett mot andre.

Jeg er veldig glad nå for at dette blir belyst i flere reportasjer og bredt i media og næringen.

At Sjøfartsdirektoratet og Norsk Sjømannsforbund især har satt seg i førersetet og driver frem fortgang i arbeidet for å gjøre hverdagen bedre for alle der ute med opplysning, kurs, skolering og ansettelse av folk som har stor kompetanse på dette området.

Stolt medlem

Takk til dere for aksjonsevnen og viljen. Jeg er og stolt av å være medlem av Norsk Sjømannsforbund i denne sammenheng.

Men det er også andre i den maritime næringen som nå tar tak ut ifra det jeg leser og erfarer, noe som er meget bra. La 2024 bli det året der skuta kommer på rett kurs. Og for å få det til må alle og enhver av oss bidra.

Jeg vil og komme med en gladnyhet og med stolthet fremheve Simon Møkster Shipping, min arbeidsgiver. De har nettopp holdt kurs for sine hovedtillitsvalgte, tillitsvalgutvalg og landansatte i temaet mobbing og trakassering.

Innhyrt for å skolere oss var en av landets dyktigste innenfor dette området, Cesilie Thorsen i Organisasjonspsykologene.

Meget dyktig, inspirerende, lærerikt, tankevekkende og godt tilrettelagt kurs.

Nyttig og lærerikt kurs

Møkster holder også en årlig offiserskonferanse. Der vil det også bli holdt kurs innen dette temaet, og antakelig noe mer spisset inn mot leders rolle og ansvar.

Alle som var på kurset var enige om at dette var nyttig og lærerikt. Jeg føler nå vi har fått mye nyttige verktøy og jobbe videre med i lag mellom rederikontoret, hovedtillitsvalgte og tillitsvalgutvalg.

Håper og alle verneombud får tilbud om kursing på et eller annet vis, da det jo ikke er enkelt å samle alle på kurs. Så takk, Simon Møkster Shipping.

Må alle offshorerederi følge etter og gjøre det samme. Slik kan eventuelle opphav til konflikter løses på lavest mulig nivå, og helst mellom de det gjelder.

Romslighet og respekt

Håper òg at alle rederier implementerer i sine vernemøter et fast punkt om arbeidsmiljøet om bord. Der alle skal kunne våge å si det de har på hjertet uten at det skal bli ugreit i etterkant.

Altså romslighet, respekt og forståelse for alle. Starter man der, tror jeg hele næringen og hver enkelt av oss er tjent med det.

Lykke til!

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt innlegg til redaksjonen@kystens.no
Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.
(Copyright)
Publisert 5. February 2024, kl. 14.27Oppdatert 5. February 2024, kl. 14.27