— Dette er en kamp mellom by og land, sier Bø-ordfører Sture Pedersen til Intrafish.

Bø kommune i Vesterålen er blitt omtalt som «Norges Monaco» og «skatteparadis» i media de siste årene. Flere rike investorer, som blant laksemilliardær Ola Braanaas, flyttet dit i 2021. Tidligere i år meldte kommunen at de ville senke skatten for alle under 40 år. Nå er de skremt av forslaget av grunnrenteskatt.

Under kommunestyremøte torsdag vedtok de sin høringsuttalelse på forslaget. Der etterlyser de en drøfting av konsekvenser en slik skatt vil få for den enkelte oppdretter.

Lokalt slakteri

I Bø finner man Egil Kristoffersen & Sønner, som har et lakseslakteri i kommunen. De trekkes frem i høringssvaret til kommunen.

«Dersom kostnadene ved driften av dette slakteriet ikke er fradragsberettiget, gir staten eierne et incentiv til å flytte sin slaktevirksomhet til et sted med helårsdrift og stordriftsfordeler. Det er mulig at staten synes dette er en god løsning for å maksimere grunnrenteskatten, men for en kommune som Bø er dette katastrofalt.» heter det i svaret fra kommunestyret.

— Vi er svært redd for fremtiden til lokale bedrifter som dette. For oss er det hjørnesteinsbedrifter. Dette er ikke eiere som flotter seg, men eiere som vil skape nye arbeidsplasser. Det er masse oppmerksomhet rundt at de store bedriftene vil blø, men vi må tenke på de lokale også. Vi ønsker å satse på oppdrett og det har vært forutsigbart å legge til rette for det med tidligere premisser, men nå er alt under press, sier ordføreren til Intrafish.

Kommune har bedt staten før en eventuell grunnrenteskatt innføres om å utrede konsekvensene av skatten målt mot det samlede skatte- og avgiftsnivået for norske eiere kontra utenlandske eiere.

— Det er ikke enkelt å bygge lokale arbeidsplasser når sånne forslag kommer. Jeg er urolig for at dette er bare starten og at man så vil gå for hvitfisk, sier Pedersen.

Spør om nødvendigheten

Videre i sitt høringssvar påpeker kommunestyret at de stiller spørsmål ved nødvendigheten av forslaget.

«Ressursrente-skatten er beregnet å innbringe 3,6 milliarder kroner av i alt 2.875 milliarder kroner, som det budsjetteres med i statsbudsjettet for 2023. Det vil ikke være krevende å finne inndekning av denne summen. Det er også grunn til å peke på at konsekvensene av forslaget har vært store.» heter det i uttalelsen, der de viser til børsverdi som har gått ned, auksjonen som fikk inn mindre penger enn tidligere og selskap som avlyser eller utsetter investeringer.

De viser også til at det på Færøyene foreligger et forslag til grunnrenteskatt der prisen er knyttet til markedsprisen på laks.

— Det regjeringen har lagt på bordet er vanskelig å tolke. Derfor viser vi heller til det forslaget. Jeg har ikke møtt en oppdretter som ikke vil betale skatt. De ønsker å bidra, men slik vi ser det så går mesteparten av pengene til Oslo, mens en kommune som oss vil få tre millioner kroner mindre, om vi har tolket forslaget og NOU-en inntektssystemet for kommunen riktig.

Forslaget om grunnrente er ute på høring frem til 4. januar 2023.