Det er tredje gang en slik tillatelse er gitt av Kongen i statsråd. Utlysningen av områdene som nå tildeles ble gjort 8. april, og søknadsfristen var 1. juni 2022.

– Dette er tredje letetillatelse vi tildeler for lagring av CO₂. Tildelinger av areal for lagring av CO₂ vil styrke utviklingen av et viktig klimatiltak og bidrar til å bygge opp

under en ny, kommersiell næring på norsk sokkel. Dette legger grunnlaget for spennende nye arbeidsplasser i Norge, uttaler olje- og energiminister Terje Aasland på regjeringens hjemmeside.

De to selskapene var to av tre som søkte om letetillatelse i juni i år. Det tredje var TotalEnergies EP Norge AS.

De to tillatelsene som allerede er gitt, dekker områder i Nordsjøen og i Barentshavet. Tillatelsen som nå er gitt innebærer ulike faser og krav om plan, for å sikre videreføring av prosjektet eller tilbakeføring til staten.

Normalt vil en slik letetillatelse gis i forkant av en utnyttelsestillatelse. Regjeringen understreker at letetillatelser kan gis selskap med den «nødvendige kompetansen og som har modnet fram industrielt gode og lønnsomme prosjekter».

Petroleumstilsynet fastsatte den 20. februar 2020 Forskrift om sikkerhet og arbeidsmiljø ved transport og lagring av CO₂ på kontinentalsokkelen (CO₂-sikkerhetsforskriften). Det er denne forskriften som danner grunnlag for både søknad og tillatelse. Leting, utnyttelse, transport og lagring er regulert etter lagringsforskriften av 5. desember 2014 nr. 1517.