Tilgang til kaianlegg og rimelig energi står sentralt i avtalen med trøndelagskommunen. Her ønskes nyetableringen velkommen, og man håper at hydrogenfabrikken kan gi ringvirkninger i en region som for få år siden var preget av fraflytting.

– Nå produserer vi godt med barn her i Åfjord!

41 dekar industriområde

Vibeke Stjern ler. Hun er mangeårig ordfører i Åfjord kommune, og kan peke direkte på fornybar energi som grunn til at folketallet øker.

Gen2 Energy har inngått avtale om å etablere storskala produksjonsanlegg for grønt hydrogen i Åfjord kommune. Foto: Gen2 Energy

– Satt på spissen. Men vi har klart å stabilisere folketallet, og det flyttes til og fødes godt med barn. Dette er jo områder som enhver distriktskommune føler på.

Stjern er for øvrig leder av Landssammenslutningen for norske vindkraftkommuner.

Nå skal også grønt hydrogen produseres i kommunen. Avtalen sikrer Gen2 Energy et 41 dekar industriområde på Monstad , der det etter planen nå skal bygges produksjonsanlegg.

Med avtale signert, ønsker selskapet å starte arbeidet med tilrettelegging og regulering for hydrogenproduksjon så snart som mulig.

Gen2 Energy er allerede i gang med konseptstudie knyttet til hydrogenanlegget i Åfjord, for å avklare forhold som størrelse på anlegget og produksjonsform.

Åfjord er ikke den eneste kommunen som ser lys i tunnelen der hydrogenet kommer inn. Ordfører Berit Hundåla i kraftkommunen Vefsn i Mosjøen var entusiastisk da Kystens Næringsliv snakket med henne om Gen2 Energy sine planer der.

– Vi ser for oss både arbeidsplasser og innflytting til kommunen.

Mye og billig energi i tillegg til kai var utløsende årsaker til at Horten-selskapet kikket ut av østlandsområdet. Svein-Erik Figved i Gen2 Energy anslo da at anlegget ville gi gode ringvirkninger, etter at første spadetak er satt.

– Bare underleverandører for oppstart og vedlikehold vil utløse mellom 70 og 80 arbeidsplasser for et lite lokalmiljø, sa han til Kystens Næringsliv.

Fra fraflytning til vekst

Frem til rundt 2010 var Fosen-kommunen Åfjord en klassisk fraflytningskommune med folketall på vei ned. I dag er den landets største på vindkraft, og har i tillegg vannkraft å by både næringsliv og strømmarkedet ellers. Det har marine næringer for lengst oppdaget, og det er også grunnen til at hydrogenprodusenten Gen2 Energy nå har landet avtale med kommunen.

- Det har vært en prosess med gjensidig respekt mellom partene, som ikke har krevd mer tid enn andre industriprosjekter, forteller ordføreren om forhandlingsprosessen gjennom et halvt år.

Det gir grunnlag for videre samarbeid, noe ordføreren tror er helt nødvendig i arbeidet med etableringen av det planlagte hydrogenanlegget på Monstad.

Gründerne i Gen2 Energy, i andre gruppe fra venstre: Terje Simonsen, Jan Fredrik Råknes, Svein-Erik Figved, Kristian Sjøvold. Ledergruppen helt til høyre: Odd-Arne Lorentsen, Jonas Meyer, Lars Nesje Grimsmo, Steffen Føreid og Andreas Ekker. Foto: Gen2 Energy

Gen2 Energy ble etablert i 2019. Året etter kom den nederlandske energi- og råvarehandelsaktøren Vitol inn på eiersiden med 10 prosent, som del av en emisjon på 70 millioner kroner. Vitol sin omsetning på 140 milliarder dollar i året er tre ganger den norske Equinor har, og må kunne regnes som en tung aktør. I mars i år kom to britiske selskap inn i eierskapet, og totalt er det i løpet av et halvt år skutt inn 250 millioner kroner.

Tomten sikrer dem tilgang til kaianlegg, som igjen sikrer selskapet sjøtransport av hydrogenet de skal produsere på lokal, fornybar energi. Gen2 Energy er for tiden i kontakt med ulike verft i Asia og Europa for bygging av selskapets spesialdesignede transportskip. Skipene, som skal kunne ta mellom 200 og 400 konteinere, blir designet av Ålesund-selskapet Sirius.

Det stopper imidlertid ikke i Fosen for ekspansive Gen2 Energy, som har både Norskekysten og Nord-Europa i planen med storskalaproduksjon av grønt hydrogen.

– Vi er også medeier i et anlegg som planlegges i Meråker, og er i gang med regulering og godkjenning av et anlegg i Suldal kommune i Rogaland, forteller Svein-Erik Figved.

Godt kraftoverskudd

I Åfjord kan vindkraften alene levere strøm til 170.000 husstander, i en kommune med 4300 innbyggere. Det er Fosen Vind med blant andre TrønderEnergi og Statkraft som står for all kraftproduksjon og de seks vindkraftanleggene som stod ferdig i 2021. Kraftoverskuddet gjør Åfjord attraktiv for kraftkrevende grønn næring.

TrønderEnergi har mange vindparker på Fosen. Her fra Valsneset. Foto: Ketil Svendsen
Vibeke Stjern er ordfører i Åfjord kommune i Trøndelag. Foto: Privat

Stjern har et håp om at snøballen nå er begynt å rulle for kommunen, og at energitilgang og nyetableringer tar med seg atter andre næringer og satsninger til Fosen.

Noen direkte strategiske plan for hvordan kommunen skal gjøre seg lekker for industri og næringsliv, har hun imidlertid ikke. Ordføreren tror imidlertid at kontaktnettet inn i kraftbransjen kommer godt med når det skjer nyetableringer.

– Vi kunne kanskje vært enda mer på, selv om vi definitivt er på rett sted til rett tid. Aktørene vet godt hvor der er kraft tilgjengelig.

Satser grønt

For ordføreren handler avtalen om grønn hydrogen også om noe annet. Kommunen har et uttalt mål om å satse på nettopp næring med behov for fornybar energi. Det omfatter både batteri- og hydrogensatsinger.

– Det er ikke bare kraft og areal og ringvirkninger. Det handler også om å se at villet politikk blir realisert. Akkurat det er godt å kjenne på. Men selvfølgelig, det handler også om vekst og utvikling. Etableringen av Gen2 Energy sitt hydrogenanlegg betyr jo mellom 30 og 40 arbeidsplasser alene.

– Arbeidskraften er dere kanskje ikke selvforsynt med?

– Man mangler jo folk stort sett over alt, ikke bare i Fosen. Rekruttering og kompetanse er uten tvil en utfordring.

Hun har likevel tro på at næringen selv klarer å skaffe til veie den arbeidskraften det er behov for.

– Så vidt jeg kjenner til er ikke rekrutteringskrisen i vindkraftindustrien her helt ennå.