Det sier statssekretær Maria Schumacher Walberg i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Norske skipsverft er blant bransjene som har kommet med knallhard kritikk av den nylig vedtatte innstrammingen i bruk av bemanningsbyråer til innleid, midlertidig arbeidskraft.

En forventning om fast ansettelse vil bety kroken på døren for mange, mener administrerende direktør Asle B. Strønen i Norske Skipsverft.

Ønsker færre innleide

Fra regjeringens side er det hensynet til arbeidstakeres muligheter til i større grad å få direkte ansettelser som har veid tyngst i arbeidet med omleggingen.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen vil ha færre innleide medarbeidere i norske bedrifter.

– Regjeringen ønsker å styrke forholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver gjennom å endre måten noen virksomheter knytter til seg arbeidskraft på, sier Schumacher Walberg.

Mener muligheter finnes

Hun mener også at flere fast ansettelser vil styrke norske bedrifter ved at vi får et tryggere arbeidsliv der arbeidsfolk får mer makt over hverdagen sin

Asle Strønen, administrerende direktør i Norske Skipsverft. Foto: Norske Skipsverft Salg og Markedsorganisasjon (NSSM)

Strønen kaller omleggingen for «teoretisert politikk uten forankring i virkelighetens verden».

Schumacher Walberg påpeker at bedrifter, ved siden av å øke grunnbemanningen, fortsatt kan møte sesong- og oppdragsvariasjoner gjennom fleksibiliteten lovverket åpner for.

– Virksomheter som er bundet av tariffavtale med fagforening med innstillingsrett, kan leie inn fra bemanningsforetak etter avtale med tillitsvalgte. Det vil fortsatt også være mulig å benytte eksempelvis selvstendige oppdragstakere, leie fra andre produksjonsbedrifter, ansette direkte midlertidig eller organisere oppdrag i entrepriser. Forutsetningen er selvsagt at vilkårene er til stede, sier hun.