Det sier Erik Dugstad, direktør for markedsanalyse og samfunnskontakt i Vårgrønn, til Kystens Næringsliv.

Onsdag slapp selskapet nyheten om at det nå er er sendt melding om den nye flytende havvindparken Cenos til Marine Scotland.

Har relasjoner

Dette tar nysatsingen ett skritt videre. Vårgrønn jobber sammen med Flotation Energy i dette prosjektet.

– Vi har god dialog med i leverandørindustrien, og flere norske aktører leverer til Dogger Bank-prosjektet, som vi har eierskap i. Også i Skottland arbeider vi sammen med vår partner Flotation Energy for oppfølging og samtaler med leverandørindustri, og vi vil bygge dette vesentlig videre gjennom 2023, sier Dugstad.

Vårgrønn
  • Vårgrønn er et norskbasert havvindselskap og et joint venture mellom det globale energiselskapet Plenitude (Eni) og den norske energigründeren og investoren Hitecvision.
  • Selskapet eier 20 prosent av havvindparken Dogger Bank, der partnerne er Equinor og SSE.
  • Vårgrønn har som mål å bygge ut havvind i sentrale nordeuropeiske markeder.
  • Vårgrønn har dannet et konsortium med Å Energi (fusjon av Agder Energi og Glitre Energi) og Corio Generation (tidligere Green Investment Group) for havvindutbygging på Sørlige Nordsjø II.
  • Sammen med Equinor ønsker Vågrønn også å bygge flytende havvind på Utsira Nord.

Meldingen om Cenos kommer kort tid etter at de to samarbeidspartnerne søkte om lisens for den flytende havvindparken GreenVolt nordøst for Aberdeen.

Cenos skal etter planen også lokaliseres i den sentrale Nordsjøen, 200 kilometer til havs nordøst av Skottland.

Mens GreenVolt er planlagt med opptil 35 turbiner og en samlet kapasitet på 500 MW, omfatter Celso 1400 MW i kapasitet – om lag det samme som er skissert på et fullt utbygd Utsira Nord.

Opptatt av kommersialisering

Den fornybare kraften og nettforbindelsen levert gjennom Cenos vil gjøre det mulig for olje- og gassplattformer i nærområdene å gå over til å bruke fornybar energi.

I tillegg forventes 5.5 TWh kraft å bli levert til det britiske nettet årlig og gi forbrukerne fornybar elektrisitet.

Erik Dugstad, direktør for markedsanalyse og samfunnskontakt i Vårgrønn. Foto: Privat

Totalt anslås Cenos-prosjektet å kutte utslipp med over to millioner tonn karbon hvert år, samtidig som det støtter kommersialiseringen av flytende havvindteknologi.

– Som selskap er ambisjonen vår å utvikle havvindprosjekter som bidrar til det grønne energiskiftet i Europa. Vi jobber derfor både med frittstående havvindprosjekter og prosjekter som bruker havvind til elektrifisering av olje- og gassplattformer. Vi er opptatt i å komme i gang med utviklingen av kommersiell-skala flytende havvind så tidlig som mulig, forklarer Dugstad.

– I Skottland er tildelingsrunden for havvind spesifikt lyst ut for prosjekter som elektrifiserer olje- og gassplattformer og som vil bidra til kommersialisering av flytende havvind samt oppbygging av verdikjeden.

Bruker erfaringene

Vårgrønn ønsker også å bygge ut havvind på de to norske feltene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II.

Vårgrønn har dannet et konsortium med Å Energi (fusjon av Agder Energi og Glitre Energi) og Corio Generation (tidligere Green Investment Group) for Sørlige Nordsjø II. Partner på Utsira Nord-prosjektet er Equinor.

– Vi vil ta med oss erfaringen fra disse to britiske prosjektene inn i de norske rundene, i tillegg til våre erfaringer fra Dogger Bank, der vi er partner sammen med Equinor og SSE Renewables. Vårgrønn-teamet har også mye erfaring fra utvikling av havvind i andre internasjonale prosjekt, både i Storbritannia, USA, Tyskland og Korea. Vi ser på Nordsjøen som vårt hjemmemarked – det er mye å hente på godt samarbeid når det eksempelvis gjelder leverandører, sier Dugstad.

Et kappløp

Ove Hetland, administrerende direktør i Vårgrønn. Foto: Vårgrønn

Administrerende direktør Ove Hetland er klar på at det nå foregår et race på havvind der tidsaspektet er viktig. GreenVolt-prosjektet har 2027 som skissert tidspunkt for produksjon.

Cenos ørlite senere.

Forbeholdet er selvsagt at formelt tildeling av areal fra Crown Estate i Skottland.

– Over hele Europa ser vi et kappløp for å skalere flytende vindparker, og Cenos er klar til å gå foran når det gjelder å levere flytende vindkraft i kommersiell skala. Innsending av melding for Cenos gjør at vi er klare for å levere fornybar kraft til mange av olje- og gassplattformene i den sentrale Nordsjøen allerede i 2028, sier Hetland.