Norges største selskap innen maritim virksomhet, og ett av de største i verden, Wilh. Wilhelmsen, leverte solide resultater i 2022.Det gjelder alle selskapene i Wilhelmsen-gruppen.

Industrigruppen hadde en topplinjevekst på ti prosent.

De gode resultatene ga selskapets aksjonærer en avkastning på 36 prosent når aksjeutvikling og utbytte inkluderes. I perioden 2019–2022 har selskapets aksjonærer fått en avkastning på 64 prosent.

Lønns- og kompensasjonspakken til toppledelsen nær doblet seg i fjor – til 62 millioner kroner.

Konsernsjefen i rederiet, Thomas Wilhelmsen (49), fikk en samlet kompensasjon på 24,8 millioner kroner i fjor, fremgår det av en lønnsrapport fra selskapet, skriver Dagens Næringsliv.

Av totalbeløpet utgjorde grunnlønnen 5,55 millioner kroner, mens den resterende andelen var ulike bonusordninger, pensjon og andre utbetalinger.

Flere eierposter

Ifølge bladet Kapital var Thomas Wilhelmsen god for 2,25 milliarder kroner i fjor.

Det skyldes ikke minst eierandelen rederiet Wilh. Wilhelmsen Holding har i Wallenius Wilhelmsen, som bidro med 98 millioner dollar i fjerde kvartal.

Wilh. Wilhelmsen

Konsernsjef er Thomas Wilhelmsen.

Største aksjonær er Wilhelm Wilhelmsen-familien gjennom investeringsselskapet Tallyman.

Gjennom datterselskapene Wilhelmsen Ships Service og Wilhelmsen Ship Management leverer rederiet produkter og tjenester til verdens handelsflåte.

Denne delen av gruppen står for 70 prosent av driftsinntektene, mens baseselskapet NorSea Group med hovedkvarter i Stavanger utgjør resten.

Holding kontrollerer sammen med den svenske rederfamilien Wallenius Kleberg bilskipsrederiet og logistikkselskapet Wallenius Wilhelmsen.

Eier 73,46 prosent i børsnoterte Treasure, som er medeier i det sørkoreanske logistikkselskapet Hyundai Glovis.

Wallenius Wilhelmsen, som eies 38 prosent av Wilhelmsen, fylte nemlig bilskipene og har aldri tjent mer penger enn i fjerde kvartal 2022.

Konsernsjef Lasse Kristoffersen i Wallenius Wilhelmsen kunne i legge frem det beste kvartalsresultatet i rederiets historie.

Det gir aksjonærene i Wallenius Wilhelmsen et samlet utbytte på 360 millioner dollar.

Wallenius Wilhelmsen har i dag 126 skip i flåten, og ifølge konsernsjefen har bilskipsrederiet ambisjoner om å fornye flåten.

Flåteutnyttelsen til Wallenius Wilhelmsen ligget nå tett opp mot 100 prosent, men rederiet varslet lavere belegg på skipene i andre halvår 2023.

Store investeringer

I løpet av hele 2022 hadde Wilh. Wilhelmsen Holding inntekter på 958 millioner dollar mens nettoresultatet endte på 293 millioner dollar.

I tillegg sitter Wilh. Wilhelmsen Holding på flere andre betydelige investeringer, blant annet 77 prosent av aksjene i børsnoterte Treasure, som eier 11 prosent i den koreanske logistikkjempen Hyundai Glovis.

Basert på aksjekursen i Sør-Korea verdsettes denne aksjeposten til om lag fire milliarder kroner.

Både Treasure og det australske selskapet Qube, der Wilh. Wilhelmsen Holding eier aksjer, betaler utbytte. I tillegg eier Holding baseselskapet NorSea Group, en betydelig servicevirksomhet i maritim sektor, og har store aksjeposter i blant andre Edda Wind og Reach Subsea.