Det børsnoterte kjemikalietankrederiet og tankterminalselskapet Odfjell i Bergen hadde en omsetning på 1310 millioner dollar i 2022.

Geopolitisk spenning og en vedvarende pandemi førte til global uforutsigbarhet og påvirket markedet, drift og ansatte i rederiet, heter det i årsrapporten for 2022.

– 2022 var nok et kontrastfylt år. Samtidig opplevde vi et år med oppmuntrende markedsutvikling og sikker og effektiv drift, noe som førte til et av de sterkeste årsresultatene i Odfjells historie, sier administrerende direktør Harald Fotland, i Odfjell Gruppen.

Odfjell Tankers med flåtefornyelse. Foto: Odfjell

Odfjell Gruppen er en leverandør av sjøtransport og lagring av kjemikalier og annen flytende spesiallast.

Odfjell endte med et årsresultat på 141,6 millioner dollar i 2022, mot minus 32,3 millioner dollar året før.

Driftsinntektene var 1.309,5 millioner dollar i fjor, mens driftsresultatet landet på 229.9 millioner dollar – mot 47,4 millioner dollar i 2021.

– Fjerde kvartal rundet av et sterkt 2022 for Odfjell. Vi er glade for å kunne rapportere en sunn kontantstrøm, styrket balanse og en ny omgang med utbytte til våre aksjonærer, uttalte Fotland forbindelse med fremleggelsen av kvartalsrapporten for fjerde kvartal i fjor.

Redusert gjeld

Fotland fikk oppdraget med å få rederiet på rett kurs da han kom inn som stabssjef i 2015.

Odfjell tjente ikke penger, egenkapitalen var skrapt, og gjelden var skyhøy. Det samme var kostnadene, og toppsjefen og styret var uenig om veien videre.

Nå er det bedre tider, og Odfjell utbetalte 66 millioner dollar til eierne etter fjoråret.

I løpet av de siste to årene har den rentebærende gjelden blitt kuttet med 257 millioner dollar, til 998 millioner dollar, skriver Finansavisen.

Fem skip ble mot slutten av fjoråret refinansiert til attraktive vilkår, noe som reduserte break-even for disse fartøyene med om lag 3.100 per dag.

Sterke lederlønninger

Tillagt ordinær lønn og andre innberetningspliktige ytelser, endte toppsjef Fotlands lønnspakke på om lag ti millioner kroner.

Fotland fikk en bonus på nær 4,9 millioner kroner.

Det mer enn en dobling fra året før, og Fotland første år som konsernsjef, etter at han rykket opp fra stillingen som driftsdirektør.

Administrerende direktør Harald Fotland, i Odfjell Gruppen. Foto: Odfjell

Forgjengeren, danske Kristian V. Mørch flyttet tilbake til Danmark i fjor sommer, og mottok i 2022 en samlet lønnspakke fra Odfjell på nær 10,6 millioner kroner.

Selskapet besluttet også å utbetale rundt syv millioner kroner, der nettobeløpet etter skatt er brukt til å kjøpe A-aksjer i selskapet.

Fotland ble tilgodesett med et beløp som gjorde at han kunne kjøpe 16.753 av de i alt 41.069 aksjene. Når skatten plusses på børskursen på 81,63 kroner regner overføringen ut til drøye 2,7 millioner kroner.

70 skip

Odfjell har en flåte på rundt 70 skip som opereres både globalt og regionalt. Tankterminal-divisjonen omfatter fire tankterminaler og er tilknyttet et nettverk av ytterligere ti tankterminaler, delvis eid av nærstående.

Tankterminalene har strategisk beliggenhet i viktige knutepunkter for kjemikalieshipping.

Harald Fotland (t.v.) under dåpen av verdens største kjemikalietankers Bow Orion og Bow Olympus, ved Skipsverftet Hudong-Zhonghua. Foto: Odfjell

Odfjell Gruppen har hovedkontor i Bergen, 12 kontorer internasjonalt og om lag 2.300 ansatte.

Odfjell-flåten består av fem hovedkategorier: Supersegregatorer med flere segreg store kjemikalietankere i rustfritt stål, middels kjemikalietankere i rustfritt stål, belagt tonnasje og regionale flåter i Asia og Sør-Amerika.