Gir en milliard til batteri-satsing. Miljøbevegelsen rister på hodet.

Regjeringen foreslår å bruke en milliard kroner i innovasjonstilskudd for større batteriprosjekter. –Flere nye tiltak skal sikre økt tempo i den grønne omstillingen, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) vil få fortgang i den grønne omstillingen, og gir blant annet en milliard kroner til batterisatsingen i Norge.
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) vil få fortgang i den grønne omstillingen, og gir blant annet en milliard kroner til batterisatsingen i Norge.Foto: Per Thrana

Regjeringen la i dag frem planer for å øke den grønne omstillingen i næringslivet. Det foreslås fem ulike tiltak som skal få fortgang i arbeidet:

  • Én milliard kroner til innovasjonstilskudd for større batteriprosjekter
  • Norge vil bli med i EUs hydrogenbank
  • Styrking av kapitalvirkemidlene i Grønt industriløft
  • Statlige lån til flere grønne prosjekter
  • Kartlegging av risiko og sårbarheter i globale forsyningslinjer

– Norge skal kutte utslipp i raskt tempo og sikre at Norge forblir et attraktivt sted å investere i og legge grønn industri til. Det handler om samarbeid mellom aktører, både kommersielt og for å løse felles problemstillinger gjennom regjeringens grønne industriløft, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Regjeringen lanserte veikart for Grønt industriløft i juni 2022. I veikartet stakes det ut en retning for en grønn industrioffensiv.

– Målet er å skape verdier og lønnsomme jobber i hele landet, øke de grønne investeringene, øke eksporten fra fastlandet og kutte klimagassutslipp på veien mot lavutslippssamfunnet, legger Vestre til.

Nestleder i Naturvernforbundet, Pernille Bonnevie Hansen, er oppgitt over Vestres forslag.

— Regjeringen lovet en mer aktiv industripolitikk for grønne arbeidsplasser, men i den grad de har noen aktiv næringspolitikk, går den først og fremst ut på å forverre klima- og naturkrisene. Vi har sett rekordstore oljeinvesteringer takket være oljeskattepakka, og et fortsatt råkjør mot naturen med gruvedrift på havbunnen og dumping av gruveavfall til sjøs. Det fossile, ikke-sirkulære og ikke-bærekraftige sporet dominerer fortsatt, og suger til seg kapital og arbeidskraft som trengs i det grønne sporet, sier Hansen til Kystens Næringsliv.

Her er de fem forslagene fra regjeringen:

Batteriprosjekter:
Regjeringen foreslår i kommende statsbudsjett et innovasjonstilskudd for større batteriprosjekter av IPCEI-karakter. Tilskuddet har en ramme på om lag en milliard kroner over fem år og vil ligge under Innovasjon Norge
Deltagelse i EUs hydrogenbank

Norske prosjekter vil kunne delta i den kommende hydrogenauksjonen under EUs innovasjonsfond. Programmet vil gi fem-årig støtte til produksjon av grønt hydrogen og skal gjennomføres i slutten av 2023. Prosjektet har et budsjett på 9,3 milliarder kroner.

Styrking av grønt industriløft

Regjeringen vil styrke kapitalvirkemidlene i Grønt industriløft ved å vri virkemiddelapparatet i grønn retning. Dette kan være gjennom investeringer i selskaper, industribygg eller prosessutstyr. Beløpet som gis i støtte blir klart i statsbudsjettet.

Kartlegging av globale forsyningslinjer

Regjeringen skal kartlegge risiko og sårbarhet knyttet til de globale forsyningslinjene for viktige innsatsfaktorer, råvarer og produkter som importeres til Norge.

– Gjennom å legge frem en helhetlig politikk for grønt industriløft. Formålet er å gi investorer og aktører trygghet til å realisere sine prosjekter i Norge. Selv om arbeidet er i startfasen, er vi godt i gang med den grønne, industrielle omstillingen, sier Vestre.

(Copyright)
Publisert 30. June 2023, kl. 08.56Oppdatert 30. June 2023, kl. 12.28