– Blåseprøver er upålitelige

Blåseprøver for å avdekke alkoholinntak er upålitelige og kan ikke brukes som testmiddel i arbeidsrettssaker.

MINIPROMILLE: Det store cruiserederiet sa opp kokken etter at han hadde blåst i en promillemåler. Den viste 0,22 i promille. Sjømannsforbundet viser til Helsedirektoratet og mener man ikke kan sanksjonere bare etter en slik prøve, mens Rederiforbundet mener rederiene behandler dette på en betryggende måte.
MINIPROMILLE: Det store cruiserederiet sa opp kokken etter at han hadde blåst i en promillemåler. Den viste 0,22 i promille. Sjømannsforbundet viser til Helsedirektoratet og mener man ikke kan sanksjonere bare etter en slik prøve, mens Rederiforbundet mener rederiene behandler dette på en betryggende måte.Foto: Dag Bjørndal

Det mener Terje Hernes Pettersen, advokat i Sjømannsforbundet.

Nylig fortalte Kystens Næringsliv om en kokk som fikk sparken etter å ha blitt målt til en promille på 0,22 mens cruiseferjen han jobbet på lå i tørrdokk. Han fikk igjen jobben etter et forlik mellom Sjømannsforbundet og det aktuelle rederiet.

Rederiet viste til en test gjort med et blåseapparat.

Kan gi avskjed på dagen

– Det er mitt klare inntrykk at de fleste rederier bare baserer seg på slike hurtigtester. Dessuten har de fleste nulltoleranse for alkoholinntak. En positiv prøve på for eksempel 0,15 tatt med hurtigtest, fører derfor ofte til avskjed på dagen, sier advokat Pettersen til Kystens Næringsliv.

Han kan ikke si antall tilfeller der det sanksjoneres etter slike hurtigprøver.

– Men det er flere tilfeller årlig, sier han.

Promillegrensen for å kjøre bil er på 0,2 promille.

Advokat Terje Hernes Pettersen i SjømannsforbundetFoto: MARITIM LOGG

– Problemet med disse hurtigtestene er at de er upålitelige. Det må i tillegg tas blod- eller urinprøve for å få et sikkert resultat, slik det skjer i veitrafikken, men det blir ikke ofte gjort, fortsetter Pettersen

Han sier at rederiene går på akkord med rettssikkerheten når de utelukkende legger til grunn resultater fra hurtigtester når man sanksjonerer.

– Hurtigtester er ikke pålitelige

– Jeg håper økt bevissthet om tester fra rederienes side gjør at man kan få en endring i de interne reglene. For sjøfolkene dreier det seg om noe så fundamentalt som jobben deres. Da forventer jeg at rederiene baserer sine testprosedyrer på rettstoksologiske prinsipper anerkjent av Helsedirektoratet, og ikke på upålitelige hurtigtester, understreker sjøfolkenes advokat.

Han får uttrykkelig støtte fra Helsedirektoratet, som skriver dette i veilederen «Prosedyrer for rusmiddeltesting»:

«Dagens hurtigtester er ikke pålitelige nok til at de er egnet for sanksjonere prøver. Av rettssikkerhetsmessige hensyn frarådes alltid bruk av slike tester som grunnlag for sanksjon».
Advokat i Norges Rederiforbund, Pål Tangen, sier at rederiene behandler saker med mulig rus på en betryggende måte.Foto: Kilian Munch

– Inngår i større bevisbilde

Advokat Pål Tangen i Norges Rederiforbund minner om at vi i dette landet har regler som ivaretar rettssikkerten for den enkelte.

– Disse gjelder også i saker om rus i arbeidslivet som på vårt område ofte vil ha en side som skipssikkerhet. Rederiene forholder seg til de bevisreglene som domstolene følger i slike saker, og vi ser ikke grunn til å endre på disse reglene, skriver han i en epost.

– Vår erfaring er at bruk av resultater fra en blåseprøve gjerne inngår i et større bevisbilde og at rederiene behandler disse sakene på en betryggende måte, hevder han.
(Vilkår)
Publisert 9. October 2024, kl. 03.19Oppdatert 9. October 2024, kl. 03.19