«Den mest avanserte båten i dette segmentet», sier verftet ubeskjedent

Lars Ivar Elvertrø i Moen Marin er stolt over nok en stor ordre fra serviceleverandøren Abyss, denne gang for hybride «Fosnakyst».

Lars Ivar Viken Elvertrø i Moen Marin.
Lars Ivar Viken Elvertrø i Moen Marin.Foto: Moen Marin

Til Kystens Næringsliv sier salgs- og markedsdirektøren at dette er den 11. båten verftet skal produsere for Abyss.

– Vi har faktisk jubileum i år. For ti år siden leverte vi de to første toetasjes servicekatamaranene våre på 15 meter til dem.

Hva fartøyet koster, går ikke selskapene ut med.

Georg Nesset i Moen Marin og Stein Arve Olsen i Abyss.Foto: Moen Marin

Tett samarbeid

Samarbeidet har så langt resultert i rundt ett fartøy i året på bestilling fra Abyss, som er en ledende serviceleverandør for den norske havbruksnæringen. Selskapet opererer langs hele norskekysten og har gjennom årene opparbeidet seg en av Norges største og mest moderne flåter av arbeidsbåter, ROV-er, dykker- og servicefartøy.

Servicebåtrederiet fikk i mars i år ny majoritetseier etter at britiske Arcus Infrastructure Partners kjøpte seg inn i selskapet med 90 prosent, skriver Intrafish.

– Vi har hatt et tett og fruktbart samarbeid med Moen Marin i over ti år. Valget er et tydelig signal om hvor vi vil. Med dette fartøyet legger vi til rette for neste generasjons havbrukstjenester. Det handler ikke bare om teknologi, men om ansvar – for miljøet, for våre ansatte og for våre kunder, sier Stein Arve Olsen, Chief Operating Officer i Abyss.

Mest avanserte

Elvertrø i Moen Marin ser på leveransen av «Fosna Fighter» og «Fosna Aqua» i 2015 og 2016 som noe av en milepæl for Moen Marin og for økt kapasitet.

Ti år etter står Moen Marin ved et tilsvarende veiskille, mener han.
Georg Nesset i Moen Marin og Stein Arve Olsen i Abyss.Foto: Moen Marin

«Den mest avanserte båten i dette segmentet», sier verftets mann ubeskjedent om fartøyet på 26 ganger 12,4 meter som skal stå nøkkelferdig i til høsten i år.

Fartøytype er typen NabWork 2612 Hybrid, og er tegnet av Marin Design, og basert på designen MD-260-HSV. Det er igjen utviklet i samarbeid mellom Marin Design, Moen Marin og Studio Riis.

Det er et trygt samarbeid, som også omfatter kunden.

– Helt klart. Det er viktig både for oss og næringen at båtene tilpasses individuelle behov og har fleksibiliteten som kreves for å holde seg aktuell i mange år med drift. Og alle våre fartøy tegnes av Marin Design.

Stort steg

– Akkurat som for ti år siden er det snakk om et fartøy som kan ta langt flere oppgaver enn mange tilsvarende fartøy. Veldig artig, og et stort steg for oss begge.

Fartøyet har 25 tonn bollardpull, dynamisk posisjonering og en omfattende dekksutstyrspakke. Hybridsystemet med batteripakke på 1,5 megawattimer og Brunvoll fremdrift skal gi utslippsfrie operasjoner i anlegg og betydelig redusert støy under transitt.

Om bord er det plass til to mannskapsskift for 24-timersoppdrag, med hele åtte romslige enmannslugarer.

Georg Nesset i Moen Marin og Stein Arve Olsen i Abyss.Foto: Moen Marin

Flere fartøy på gang

Elvertrø forteller om en solid ordrebok fremover.

– Vi har mange fartøy som skal produseres godt ut i 2027. Både norsk og internasjonal oppdrettsnæring har egentlig ganske få aktører totalt sett, både på oppdrettssiden og servicesiden av næringen. Vi er heldige i den forstand at vi har både nasjonale og internasjonale kunder.

Moen Marin er en av verdens største leverandører av arbeidsfartøy til havbruksindustrien, og er eid av Scale Aquaculture Group.

Selskapet gikk for alvor over til batterielektriske og hybride løsninger i 2022, men leverte allerede i 2019 verdens største batterihybride garnbåt, fulgt av den første elektriske røkterbåten.

De siste ti årene har over 300 arbeidsbåter blitt levert til nye eiere i inn- og utland.

«Fosnakyst» blir en NabWork 2612 Hybrid.Foto: Marin Design

Kommet for å bli

Den norske havbruksnæringen er i stadig endring, sier Elvertrø. Det krever også at et verft må kunne snu seg rundt.

– Fartøyet er skreddersydd for 24-timers drift – en operasjonsform som i økende grad blir standard for fartøy i denne klassen. Med større investeringer og krav til effektiv ressursutnyttelse, er dette en naturlig utvikling, heter det fra Moen Marin.

Elvertrø peker blant annet på optimaliseringen med ny produksjonsteknologi, og kampen mot lus og sykdommer i oppdrett som drivere for større kapasiteter på servicefartøyene.

– I dag står det mer og mer fisk på 30 meters dyp, som helst ikke skal se vannlinje

n mellom utsett og slakt. Det krever andre fleksibiliteter, og det krever ikke minst tilpasning til døgnkontinuerlig drift.

Selv har han sett en «vanvittig utvikling» av både kapasiteter, fleksibilitet og komfort.

– Kravene til lavt støynivå, høy komfort og romslighet om bord er en helt annen i dag. Og døgndrift er kommet for å bli, det er sikkert.

(Vilkår)
Publisert 28. April 2025, kl. 03.03Oppdatert 28. April 2025, kl. 06.45
Moen MarinAbyssArbeidsbåtVerft