«Det var ikke noe du kunne gjøre», fikk Trond Lauritsen høre. Det aksepterte han ikke.
Oppfinnelsen hans skal redde liv og forhindre alvorlige komplikasjoner i akutte situasjoner. Og det kan skje uten en lege eller sykepleier i sikte.
Det nye utstyret inneholder mange av de mest brukte medisinene i ambulansetjenesten, styres av Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral AMK, og kan brukes til førsteinnsats før ambulanse eller lege når frem.
– Aidency 113 Kit skal gjøre vanlige folk i stand til å gi livreddende, medisinsk behandling, sier gründer og idéskaper Trond Lauritsen i Aidency til Kystens Næringsliv.
Larsnes er påkoblet
Løsningen kommer i form av en koffert, er nylig CE-godkjent, og snart klar for utrulling nasjonalt.
– I en startfase har vi valgt å rette oss mot større bedrifter med industrivern og sterke HMS-rutiner. Disse bedriftene har ofte lettere for å se nytteverdien enn mindre virksomheter, sier Lauritsen.
– En hjertestarter er kjempebra til én ting, sier Nina Myklebust Lødøen til Kystens Næringsliv.
HR-sjefen venter akkurat nå på en koffert som skal være god til litt flere scenarier enn en hjertestans.
– Vi har to hjertestartere, men ønsker å kunne gjøre noe aktivt om vi må vente på ambulansen. Aidency sin løsning er utrolig interessant for oss som verft.
For verftet handler det ikke om at hjelpen i utgangspunktet er langt unna – «på papiret fem minutter, toppen» – men om at ambulansen kan ha oppdrag langt unna.
Nina Myklebust Lødøen, HR-sjef ved Larsnes mek. verksted
HR-sjefen forteller at bedriften hadde et hjerteinfarkt så sent som i fjor.
– Da var sykebilen nær. Hadde den hatt et annet oppdrag, kunne utfallet blitt et annet. En halvtime reisetid er for langt. Og vi ser helst at hjertestarterne står ubrukte.
Kollegaen ble ufør
I 2016 fikk en tidligere kollega av gründeren Trond Lauritsen hjerteinfarkt. Ambulansen var på en ferge, og pasienten måtte vente i tre kvarter på hjelp.
Hendelsen gjorde sterkt inntrykk, forteller Lauritsen til Kystens Næringsliv.
– Han var 53 år og ble ufør. Problemet er at folk i kritiske situasjoner ofte ikke har tilgang til nødvendige medikamenter, sier han.
– Jeg har ringt 113, sett en person bli dårligere, og kjent på avmakten med å ikke å kunne gjøre noe før det er for sent.
Opplevelsene ble starten på noe han selv mener «er større enn ham selv».
– Jeg aksepterte ikke at det ikke fantes en løsning, forteller gründeren.
Medisinsk kompetanse
Den løsningen måtte Lauritsen tenke frem selv.
– I januar 2021 utviklet vi de første konseptskissene, og gikk til Innovasjonsselskapet ÅKP i Ålesund.
De tente på idéen og koblet gründeren opp mot anestesikompetanse, og senere forskningsressurser ved Helseforetaket Møre og Romsdal. Der mente de at løsningen møtte et stort behov.
«Mye arbeid» og tett, medisinsk samarbeid har resultert i selskapet Aidency – og en medisinsk koffert: Aidency 113 Kit.
Når en nødsituasjon oppstår, kan AMK-operatørene lokalisere tilgjengelig koffert og veilede innringeren i bruken av medikamentene. De blir først tilgjengelige når sentralen låser opp kofferten elektronisk.
Oppfinnelsen har allerede vært i drift mot AMK i Møre og Romsdal i to uker, med Stranda-selskapet Norsk sjømat som pilot. Før påske skal løsningen tilsvarende settes i drift i Vestfold og Telemark.
Og det skal ikke stoppe der.
– Vi har innsett at akutte sykdomstilfeller ikke bare er et norsk fenomen, men et globalt problem. Ingen i verden har utviklet en slik løsning før, og vi har konkrete planer for ekspansjon til andre land.
Ingen «gateverdi»
– Det er akuttlegene som har bestemt medisinene. Det betyr flere av de hyppigst brukte medikamentene for alvorlige tilstander, eksempelvis brystsmerter ved hjerteinfarkt, allergisk sjokk, overdose og akutt lavt blodsukker.
Slike hendelser er langt mer utbredt enn hjertestans.
– Det finnes mellom 60.000 og 80.000 hjertestartere i Norge. De alvorligste medisinske hendelsene skjer faktisk 12 ganger oftere enn hjertestans. Rask respons kan være forskjellen mellom liv og død, sier Lauritsen.
Løsningen er godkjent for oppbevaring av reseptbelagte medisiner i det offentlige rom.
– Dette handler om å forsterke en allerede meget god ambulansetjeneste, for å gi raskere hjelp der det trengs mest, sier han.
Gjennom omfattende testing har systemet vist seg effektivt, også der brukeren er barn under 12 år, eldre over 80 år og personer med rusproblemer.
– Kofferten inneholder ingen medisiner med rus- eller gateverdi.
– Dette er livreddende og skadeforebyggende medisiner. Du dør ikke av smerte, spisser Lauritsen.
Ikke et rent distriktsproblem
Ambulanseutrykninger i Norge skal ideelt sett skje innen 12 minutter i byer og 25 minutter i distriktene. Likevel viser statistikk at opptil 30 prosent av tilfellene tar lengre tid.
– Mange tenker at dette kun er et distriktsproblem, men det er ikke tilfelle. I byer kan ambulanser være opptatt med andre oppdrag, og ventetiden kan bli lang, sier han.
– Skjer det noe, så vet AMK at vi har en koffert her. Da kan dyrebare minutter spares og liv reddes. Vi er en arbeidsplass der det gjerne er 150 til 250 mennesker innenfor verftsportene. Det omfatter mannskap om bord i båter, serviceteknikere, kunder og gjester. Samtidig blir den en viktig ressurs for nærmiljøet.
Krevende merkevarebygging
– På store skip finnes ofte egne hospitaler, men i den lokale skips- og fergetrafikken er det lite medisinsk beredskap. Dette er et marked med klare behov, sier han.
Veien har ikke vært uten utfordringer for gründeren.
– Vi har erfart at merkevarebygging er mer krevende enn vi trodde. Det tar tid å få markedet til å forstå nytten av dette systemet. Men vi gir ikke opp, fordi vi vet hvor viktig dette er, avslutter han.
(Vilkår)