– Diskriminering? Det er jo det som er poenget med sanksjoner
Stortingsrepresentanter og statsråder tok til orde om nasjonal sikkerhet og den norske handelsflåten. I spørretimen gikk Frp regjeringens retorikk i rette. Slik gikk det.
Ikke flertall
Norske medier har i en serie artikler satt søkelys på unntakene fra regelen om norske kapteiner på NIS-fartøy, spesielt etter den russiske angrepskrigen mot Ukraina.
112 russiske kapteiner
På halvannet år har 112 russiske kapteiner nytt godt av unntaket fra nasjonalitetskravet for kapteiner på skip registrert i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS).
- Stortinget ber regjeringen stanse muligheten til å gi dispensasjon fra nasjonalitetskravet for kapteiner på skip i NIS-registeret fra land som utgjør en sikkerhetsrisiko for Norge.
- Stortinget ber regjeringen gjennomgå alle tillatelser og ordninger for personer fra land som utgjør en sikkerhetsrisiko for Norge, i alle sektorer, med mål om å tette sårbarheter.
I Stortingets spørretime torsdag var imidlertid første innlegg fra Høyres Olve Grotle.
Viktig informasjon
Grotle fremhevet viktigheten av å opprettholde Norges posisjon som en sterk sjøfartsnasjon, og understreket behovet for et regelverk som sikrer at norske skip kan rekruttere kvalifisert mannskap og samtidig ivareta nødvendig sikkerhet. Høyres representant fremmet også følgende løse forslag:
– En vurdering av gjeldende ordning for utstedelse av sertifikater for utenlandske sjøfolk med en gjennomgang av risikobildet, dispensasjonspraksisen og konsekvenser ved eventuelle endringer.
Representantforslaget fra Fremskrittspartiet, som krevde stans i muligheten for dispensasjoner fra nasjonalitetskravet, stod sentralt i debatten.
Grotle påpekte at selv om regjeringen har større mulighet til å vurdere slike tiltak, er det viktig at Stortinget får informasjon og kunnskap om saken.
Frps Christian Tybring-Gjedde viste til eksempler på at russiske kapteiner har ført skip som frakter forsvarsmateriell for NATO, og uttrykte bekymring over bruk av rapporter fra 2016 i dagens kontekst.
Nei, det kan man ikke
– Kan man klare å rekvirere skipene og endre mannskap hvis det er en beredskapskrise? Nei, det kan man ikke. Statsråden sier at man må se på rederienes lønnsomhet. Men det er ingenting om lønnsomhet når man innfører nye grønne restriksjoner. Da er lønnsomheten for næringene aldri et aktuelt tema, sa Tybring-Gjedde.
Statsråd og nyslått fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss forsikret fra regjeringens side, og for en tålelig tom stortingssal, at regjeringen tar sikkerhetssituasjonen på alvor, og har satt i gang et arbeid for å vurdere om dispensasjonspraksisen bør strammes inn.
Hun understreket at regjeringen kontinuerlig jobber med å identifisere og tette sårbarheter som kan påvirke nasjonale sikkerhetsinteresser og kritiske samfunnsfunksjoner.
Krever handling
Venstres Bjørn Orhagen var glad for at Frp fremmet forslagene.
– Med krigen i Ukraina og et Russland som er en nasjon i krig, vet vi at russiske fartøy blir brukt til spionasje i norske havner og fjorder. Det russiske samfunnet er nå totalt involvert i en blodig angrepskrig mot et annet europeisk land, og det har blitt gitt mange dispensasjoner fra nasjonalitetskravet for kapteiner på skip fra land som utgjør en sikkerhetsrisiko for Norge.
Orhagen krevde derfor handling.
– Vi vet at dette skjer, og vi vet at det er alvorlig. Vi kan ikke bare sitte og vente på nye utredninger, runder og prosesser.
Han uttrykte samtidig overraskelse over at kun Frp, Venstre og MDG som stod samlet med standpunkt mot dispensasjoner for kapteiner fra land som utgjør en sikkerhetsrisiko.
Fisk og russere
Venstres Bjørn Orhagen spurte fiskeri- og havminister Sivertsen Næss om hennes syn på denne praksisen, som selv om den er lovlig, kan oppfattes som problematisk.
Statsråd Næss svarte at aktivitetene overvåkes nøye og at de ikke er ulovlige, men at regjeringen tar sikkerhetsutfordringene på alvor.
(Vilkår)