– Følger litt ekstra med når slike skip melder om motorproblemer
Den russiske oljetankeren «Vladimir Rusanov» har reparert motorproblemene og er på vei mot Murmansk. – Udramatisk situasjon som skjer ofte langs kysten, sier vaktleder hos Kystverket.
Men hun legger til:
– Når det er sagt, så skjer det ofte at små og større fartøy kommer i drift for kortere eller lengre periode. Om det ikke er fare for liv og helse eller miljøet, er det sjelden dramatisk, sier hun.
Hun legger til at det skjer ofte at fartøy drifter uten motorkraft når de skal repareres.
– Men vi passer på, og er klare til å sette inn nasjonal slepeberedskap i samarbeid med Kystvakten ved behov, sier hun.
I dette tilfelle var Kystvaktskipet KV» Bison» klar til innsats ved behov.
På vei til Murmansk
«Vladimir Rusanov», med sine 144 meter lengde, fikk ordnet opp i sine motorproblemer sent tirsdag kveld og er på vei videre mot Murmansk.
Etter det Kystens Næringsliv kjenner til, var det snakk om problemer med toppakning(er) i maskineriet.
Det er Kystverket og Sjøtrafikksentralen i Vardø som overvåker trafikk langs kysten.
Kystverkets oppdrag er å legge til rette for sikker seilas og ivaretar statens beredskap mot akutt forurensning.
Sammen med Forsvaret og Kystvakten slo de alarm da de oppdaget at Vladimir Rusanov hadde mistet motorkraften utenfor Mørekysten.
Ubåt var i nærheten
Det ble litt ekstra oppmerksomhet da den russiske tankbåten «Vladimir Rusanov» lenge lå i ro vest for Måløy med fri sikt mot Forsvarets radar på Kvalheimsfjellet.
Forsvaret arbeider med å oppgradere NATO-radaren på Kvalheim.
En norsk ubåt ble sendt nordover fra Bergen. Forsvaret melder imidlertid om at ubåten KNM «Utvær» var ute på planlagt trening og oppøving. (Se hele svaret fra Forsvaret nederst i saken).
Berger forteller at kapteinen ikke ba om hjelp.
– Skipseier er ansvarlig for eget skip. I dette tilfelle var det ingen fare verken for andre skip, mennesker eller miljøet. Da lar vi kapteinen og rederiet ordne opp på egen hånd. Den statlige slepeberedskapen skal avverge farlige situasjoner, men skal ikke være en konkurrent til kommersielle oppdrag. Det er derfor opp til kaptein og rederi å skaffe ressurser til slep, med mindre det er en akutt situasjon og ingen private aktører er tilgjengelige, sier Berger.
Sjøtrafikksentralen fortsetter å følge med på skipet til det forlater norske havområder.
(Vilkår)Dette sier Forsvaret om ubåt-hjelpen:
– Vi kan ikke si så mye om detaljene rundt våre oppdrag og operasjonsmønster, men det vi kan si er at Forsvaret var på plass som slepebåtberedskap opp mot Kystvaktens avtale med Kystverket i dette tilfelle. Når det gjelder ubåten, så var KNM Utvær på rutinemessig planlagt trening og intern oppøving
Jeg kan legge til at Forsvaret monitorerer kontinuerlig aktivitet i sjø-, luft og landdomenet da det er en del av vårt stående oppdrag nasjonalt. Dette gjør vi blant annet i gjensidig samarbeid med blant annet Kystverket.
Forsvaret har god oversikt og vi følger som alltid nøye med på det som foregår i våre nærområder med militær tilstedeværelse i og rundt Norge, men kan av åpenbare årsaker ikke komme inn på hvordan. Vi kommenterer heller ikke våre vurderinger av andre fartøys operasjonsmønster og/eller aktivitet som sådan, ei heller om detaljene rundt våre egne oppdrag og operasjonsmønster, sier Hanne Olafsen, talsperson Forsvaret operative hovedkvarter til Kystens Næringsliv.