«God lønn og spennende arbeidsoppgaver» gjør at stadig flere velger maritimt
Fortsatt sterk vekst: – Maritime studier gjør det knallgodt for tiden.
Denne uken ble søkertallene til høyere utdanning offentliggjort. Det viser seg at det er håp for rekrutteringen etter at dagens sjøulker pensjonerer seg.
For de maritime utdanningene har antallet førstevalgssøkere økt 185 prosent i perioden 2016-2025, ifølge Samordna Opptak.
– Dette må vi feire! Søkertallene viser at de unge fortsatt har stor tro på en framtid i maritim næring, sier Karin Gjerløw Høidahl, direktør for kompetanse, rekruttering og utdanning i Norges Rederiforbund og ansvarlig for Maritim Karriere-kampanjen.
Fakta om utdanning til maritim bransje:
Universitet og høgskoler
- Fortsatt sterk økning i førstevalgssøkere til de teknologiske maritime utdanningene – her har antallet førstevalgssøkere økt 185 prosent i perioden 2016–2025.
- Det er størst konkurranse på utdanningene Nautikk samt Shipping Management på NTNU, der det er over 6 førstevalgssøkere per planlagte studieplass i årets opptak.
- Antallet førstevalgssøkere til ingeniør- og sivilingeniørutdanningene øker både ved NTNU og HVL:
- Marin teknikk ved NTNU Trondheim har en svak økning på 6 prosent, men en generell økning på 97 prosent siden 2021.
- Ingeniør i marinteknikk ved HVL har en økning på 21 prosent, og en totalt 68 prosent økning siden 2021.
- Fagskoler
- Den sterke veksten i maritime fag fortsetter også i 2025. Her har antallet førstevalgssøkere økt med 55 prosent de siste par årene, mens antallet planlagte studieplasser har vokst 36 prosent.
Rederiforbundet og Maritimt Forum har sammen opprettet rekrutteringskampanjen Maritim Karriere, hvor et av hovedbudskapene er at maritim næring kan passe for alle.
Flere års satsing og samarbeid om maritime utdanninger og rekruttering gir nå resultater, forteller Høidahl.
– Hele næringen har jobbet målrettet over tid med å øke rekrutteringen og vise de spennende mulighetene som finnes i næringen, og det er fantastisk å se at søkertallene er så gode både for de som ønsker å jobbe til sjøs – og også de som ønsker å bidra i utviklingen fra land. Dette er en trend vi har sett over tid. Blant annet er det veldig gledelig at både nautikk, marin teknikk og shipping management har en økning, sier Høidahl.
God lønn og spennende oppgaver
– Søkertallene stemmer også godt overens med våre egne undersøkelser som viser at unge er opptatt av trygghet og forutsigbarhet, og at de ser at en maritim karriere gir god lønn og spennende arbeidsoppgaver, legger Høidahl til.
Noen som opplever stor økning i antall søkere er NTNU i Ålesund. Shipping management i Ålesund er mest populære linjen, med hele 431 førstegangssøkere, en økning fra 328 i 2024.
Studieprogrammet Nautikk fikk 182 førstevalgssøkere hos Samordna Opptak, en økning fra 167 fra 2024, samt 42 søkere fra y-veien.
(Vilkår)