– Jeg er en uskyldig nibarnsfar som ble lurt av bankene

Den kroatiske ex-styrelederen ved Kleven verft gir advokater, kolleger, bankfolk og språk,- og kulturproblemer skylden for den omstridte verfts-konkursen.

Tomislac Debeljak i Hordaland Tingrett (i midten). Boets advokat, Jan Vablum fra Simonsen Vogt Wiig til venstre.
Tomislac Debeljak i Hordaland Tingrett (i midten). Boets advokat, Jan Vablum fra Simonsen Vogt Wiig til venstre.Foto: Arvid Steen

Boet representert ved advokatselskapet Simonsen Vogt Wiig har saksøkt tidligere styreleder og daglig leder ved Kleven verft, Tomislav Debeljak for 137 millioner kroner.

– Jeg ønsker ikke å gi noen kommentar om denne saken før dom er avsagt, sa Debeljak til Kystens Næringsliv etter en lang dag i Hordaland Tingrett før helgen.

Ikke i nærheten av å være millionær

I løpet av fredagen i Hordaland Tingrett, kom det fram at den saksøkte konsernsjefen lever på under 10.000 kroner i måneden, ifølge hans forsvarer.

Fredag var det Debeljak som skulle forklare seg i Hordaland Tingrett. Det ble en merkelig og forvirrende affære som varte i sju timer.

En vanlig mann

Debeljak forklarte flere ganger at han er blitt lurt. Han viste også til dokumentasjon som viste at DIV Group ikke hadde til intensjon gå konkurs. Snarere tvert imot.

Tidligere styreleder i Kleven verft, Tomislav Debeljak, saksøkes sammen med selskapet DIV Group.Foto: Kleven verft

Han nevnte ved flere anledninger at han kunne hente opp verftsarbeidere fra Split i Kroatia for å sikre verftet nye kontrakter i 100-millionersklassen.

Men Covid stanset det prosjektet, fortalte han.

– Jeg er ingen skurk. Jeg er en nibarnsfar med egen bedrift som stolte på bankene som finansierte Kleven verft. De sviktet verftet, da de trakk alle lånene våre tilbake. Det var «dødsstøtet» for verftet. I min verden er bankene «guder» i samarbeidet med verft. Det sjokkerte meg at de kunne svikte totalt, sa Debeljak.

Vet ikke. Husker ikke

Debeljak svarte ufullstendig på nesten alle spørsmål. Eller han husket ikke. Noen ganger ville han svare senere. Når han fikk tenkt seg om.

Han svarte ofte stort sett på noe helt annet enn spørsmålene fra egen advokat, boets advokat og fra en utålmodig dommer.

Boets advokat, Jan Vablum, la tidligere i forrige uke fram et bilde av Tomislav Debeljak som en enehersker i Kleven verft. Som daglig leder og styreformann.

– Debeljak fikk signatur alene da han ble styreleder i Kleven verft. Det er helt vanlig praksis. Det gjelder blant annet hos naboverftet Ulstein, sa advokaten til Debeljak.

Det berømte møtet

Mesteparten av avhøret spant rundt datoen 23. juni 2020. Denne dagen møttes Debeljak, advokater og bankene som lånte ham penger i et møte i Oslo. Hva som skjedde i dette møtet er det få som vet. Men denne uken er det kalt inn seks vitner fra møtet.

I retten kom det fram at det tydeligvis var skjellsord som haglet og knyttnever som ble slått i bordet i dette møtet.

Ingen referat ble skrevet, men en av bankenes advokater som deltok sendte en oppsummering på epost etter møte.

Debeljak hevdet at han ble overrasket over konklusjonen etter møtet.

– Bankene ga Kleven verft nådestøtet da de trakk all finansiering etter møtet. Temperaturen ble høy i møtet. Men jeg beholdt roen, selv om jeg ble dolket, sa han.

Boets advokat Jan Vablum, sa tidligere i denne uken at Debeljak overrasket bankene med å si at han ikke aktet å betale lånet tilbake i dette møtet. Det mener boet var grunnen til at bankene trakk sine lån med nesten umiddelbar virkning.

Kommunikasjonstrøbbel

Etter hvert kom det fram i avhøret av Debeljak at kommunikasjonsproblemer mest sannsynlig var årsaken til forvirringen rundt hvem som sa hva på møtet.

– Hvordan er din engelsk, spurte dommeren som lurte på om språkproblemer kunne vært en årsak.

Jeg er ingen skurk. Jeg er en nibarnsfar med egen bedrift som stolte på bankene som finansierte Kleven verft.

Tomislav Debeljak

– Jeg skjønner 90 prosent av all engelsk. Men blander ofte fortid og nåtid. Jeg tror at språkproblemer kan ha gjort møtet veldig forvirrende. Men jeg vet ikke, sa han.

Senere sa han at store deler av kommunikasjonen fra ham til blant annet kunder og investorer ofte ble oversatt av Google transelate.

Saken fortsetter denne uken, og avsluttes 16. november med sluttprosedyre til begge parter.

Dom skal etter loven gis 14 dager etter siste rettsdag, men det kan gå lengre tid.

441 ansatte ble rammet av konkursen i Kleven verft, og i datterselskapene Kleven Maritime Contracting og Kleven Maritime Technology.

Green Yard Group kjøpte verftsvirksomheten, som nå drives under navnet Green Yard Kleven. Dette selskapet er ikke part i saken.

(Copyright)

Ikke gå glipp av dommen i denne saken

Kystens Næringsliv har nyhetsbrev. Redaksjonssjef Arvid Steen oppdaterer deg ukentlig på det viktigste som skjer i maritim industri og leverandørnæring.Blant annet hva som blir dommen i denne saken du nettopp har lest.
Meld deg på nyhetsbrevet
Publisert 12. November 2023, kl. 09.10Oppdatert 14. November 2023, kl. 18.03
Kleven Verft