– Kan bli masseoppsigelser i Kystvakten
Pensjonsstriden i Forsvaret har nådd Høyesterett. Kan få store konsekvenser.
Denne uken startet Høyesterett behandlingen av den langvarige pensjonsstriden i Forsvaret.
Saken kan få store konsekvenser for ansatte i Kystvakten og Forsvaret generelt, og det er allerede varslet at et negativt utfall kan føre til oppsigelser i stort omfang.
Regjeringsadvokaten anker
Høyesteretts dom er ventet om fire uker. Uansett utfall vil den sette presedens for hvordan pensjon for forsvarsansatte beregnes i fremtiden.
Tidligere dommer i Trygderetten og Lagmannsretten har gitt forsvarsansatte medhold i at disse tilleggene skal inkluderes i pensjonsgrunnlaget. Statens pensjonskasse (SPK), representert ved Regjeringsadvokaten, har imidlertid anket dommene og argumenterer for at slike tillegg ikke skal være en del av pensjonsgrunnlaget.
Pensjonert orlogskaptein Charles Blålid, som har frontet saken siden 2018, var til stede utenfor Høyesterett tirsdag morgen, rapporterer Frifagbevegelse.
Forbundsleder i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF), Torbjørn Bongo, frykter at en dom i statens favør vil få alvorlige konsekvenser for Forsvaret.
Han viser til at det allerede er en personellkrise, og at en dom mot de ansatte vil kunne forverre situasjonen drastisk ved å svekke rekrutteringen og få erfarne ansatte til å slutte.
Utfallet i Høyesterett vil avgjøre om han og tusenvis av andre forsvarsansatte vil få pensjonsopptjening basert på hele lønnen, eller kun grunnlønnen.
– Mange vil søke seg bort
Sjøfolkene påpeker at mange forsvarsansatte er avhengige av tilleggene for å opprettholde en forsvarlig inntekt, spesielt med tanke på arbeidsbelastningen og de lange periodene borte fra familien.
Regjeringsadvokat Henriette Lund Busch argumenterte i retten for at tilleggene ikke er en del av den faste stillingen, og derfor ikke skal være pensjonsgivende.
Statens syn er at kun faste tillegg som er en del av arbeidsavtalen skal inngå i beregningsgrunnlaget for pensjon.
(Vilkår)