Teknologien bak reaktorene er ulik den vi finner i tradisjonelle kjernekraftanlegg, og skal både være sikre og gi langt mindre kjernefysisk avfall.

Det er natriumskjølte høyhastighetsreaktorer og saltsmeltereaktorer som vil bli aktuelle om bord på fartøy. Norske Ulstein er allerede ute med et thoriumbasert konseptfartøy, som skal fungere som en mobil powerbank for eksempelvis elektriske cruiseskip.

Bill Gates' TerraPower har så langt samlet 8,2 milliarder kroner i aktive eierfond. Siste aktør inn i selskapet er sørkoreanske Korea Shipbuilding & Offshore Engineering Co., Ltd. Verftsgiganten spytter 300 millioner kroner inn i TerraPower.

Ikke ukjent

Det koreanske verftet er ikke ukjent med kjernefysisk satsing, og har deltatt i statlige utviklingsprosjekt for kjernekraft.

Prinsippillustrasjon for saltsmeltereaktor. Foto: Terrestrial Energy/Wikimedia

– KSOE har fulgt utviklingsstatusen til små, modulære reaktorteknologier for dens ulike applikasjoner og avkarboniseringsevne i ganske lang tid. Vi er glade for å investere i TerraPower og bidra til den globale null-overgangen, uttaler Sam H Ka.

Ka er viseformann og administrerende direktør i Korea Shipbuilding & Offshore Engineering Co., Ltd.

TerraPower ble grunnlagt av Bill Gates, og har blant andre eiere også det amerikanske energidepartementet og det nasjonale laboratoriet Los Alamos.