– Vi sparer opptil 15 millioner årlig på droppe diesel
I dag begynner byggingen av verdens første utslippsfrie bulkskip. Rederne skal spare store penger på batterimotor og seil, sammenliknet med tradisjonell diesel.
– Vi blir først ute med et rent elektrisk bulkskip. Det vil også være det første som bruker seil sammen med batteri fra lastehavn til lossehavn, sier reder Magne Berge i Berge rederi til Kystens Næringsliv.
Det elektriske seilskipet har fått støtte fra ENOVA og NOx-fondet på totalt 270 millioner. Totalt koster bulkskipet 500 millioner kroner.
Magne Berge i Berge rederi er glad for at byggingen av det nye helelektriske bulkskipet starter i dag.
Selve stålskroget bygges i Kina, mens batteripakke, ladeinfrastruktur og mye innovativ teknologi er levert av norske leverandører.
Magne Berge, reder Berge rederi.
Rotorseil med tilhørende teknologi leveres fra Finland, og framdriftssystemene leveres fra Sverige.
Mange norske leverandører
– Vi har holdt på lenge med dette prosjektet, og det føles veldig godt å komme i gang. Det er en lettelse å se at det faktisk materialiserer seg. Skipet skal være ferdig i første kvartal 2026. Det meste av batteripakken leveres av Seam og styringssystemene blir levert av Kongsberg Maritime, sier reder Magne Berge til Kystens Næringsliv.
Fakta:
Berge Rederi bygger nå et 130 meter langt bulkskip som kan frakte 13.000 tonn. Skipet skal seile utslippsfritt fra Brønnøysund til Elnesvågen ved Molde ved hjelp av batterier og rotorseil, og blir verdens første utslippsfrie bulkskip.
Batterirevolusjonen til sjøs fortsetter. Det er 230 nautiske mil, tilsvarende 425 kilometer mellom de to byene. Avstanden som det batteridrevne lasteskipet skal seile er nær 30 ganger lengre enn den lengste utslippsfrie ferjestrekningen i dag.
Fakta om skipet:
Lengde 129,9 meter.
Bredde 20,6 meter.
Framdrift: Batteripakke 23.5 MWh
Rotorseil Opptil 20 prosent av kraftbehov
Miljøvennlig Tier 3 motor. Kompatibel med BioFuel
Miljøgevinster: Utslippsfri transport av 13.000 tonn
Rekkevidde elektrisk 230 nautiske mil (425 km)
Reduserte utslipp 9000 t/år CO₂ 200 t/år NOx
Han legger til at siden bulkskipet blir utstyrt med den fremste teknologien på markedet, var det naturlig å velge underleverandører fra Norge.
– Dette handler om innovasjon og nye løsninger, og vi ønsker å sette noe på agendaen her hjemme. Derfor blir det en del utstyr fra norske leverandører. Så vet jo vi alle at det er få som kan konkurrere med norsk, maritim teknologi, sier Berge.
Effektivt og kostnadsbesparende med seil
Seilskip gjør for alvor comeback nå.
Selv store kjemikalietankere begynner å ta i bruk ulike typer for seil for å få ned drivstoffutgiftene, samt bli mer miljøvennlige.
Det siste er også en naturlig del av økte EU – og nox-avgifter som blir høyere og høyere.
Berge forteller at drivstoffutgiftene gå betydelig ned med kombinert batteri- og seilmotor.
– Normalt sett ville drivstoffutgiftene for et slikt skip vært rundt 20 millioner kroner per år. Nå vil strømforbruket være på 20.000 kilowatt per tur, og fram og tilbake blir det 40.000 kilowatt. Strømregningen vil ligge på rundt 4,8 millioner kroner per år, om vi regner 1 kr/kW. Det betyr en besparelse på 10–15 millioner kroner årlig, sier han.
Han legger til at dette regnestykket er basert på bare dieselprisen, men avgiftene for CO₂ og NOx kommer til å øke i framtiden.
– Det er veldig positivt at Enova og Nox-fondet støtter oss og hjelper oss i gang. Jo flere slike skip som kommer, desto bedre blir ladeinfrastrukturen.
Ingen ladeangst, men …
Kystens Næringsliv har skrevet flere artikler om manglende utbygging av ladestasjoner for blant annet bulkskip langs kysten.
Berge er enig med Misje, men håper byggingen etter hvert setter fart når flere bulkskip blir elektriske.
– All ære til Roald som har vært en vaktbikkje og talsperson for mange redere. Vi savner flere ladestasjoner. Det er samme utfordring for oss som for Misje. Men det er ekstremt dyrt å bygge ut landstrøm og ladeanlegg. Spørsmålet er hvem som til sist skal betale. I oppstartsfasen har vi fått hjelp fra Enova, men det er fortsatt en stor utfordring, sier Berge.
Mannskapet på det nye skipet som nå er under bygging i Kina, får ikke ladeangst med det første.
Bulkskipet skal gå i fast laste,- losserute mellom Brønnøysund–Elnesvågen. Det er det ladefasiliteter i hver ende.
– Etter hvert som flere båter kommer, vil ladeinfrastrukturen også bygges ut. Det er for få ladestasjoner nå, men det vil komme flere. Noen må jo være først ute. Og denne gang er det Berge rederi med verdens første helelektriske bulkbåt, sier Magne Berge.
Kostnadseffektivt med seil
De eldste seilfartøyene er datert tilbake til 6000 år før vår tidsregning.
Siden har motoren vært ledende for de fleste større havgående skip.
Men nå er seilene tilbake. I en smule mer avansert og motorisert utgave.
Og det er den en god grunn til, forteller rederen.
– Seil er en veldig rimelig og effektiv måte å spare drivstoff på. Vi regner med at seilene vil gi oss en besparelse på 20 prosent årlig. Seilene er så effektive at vi tror vi vil se flere slike løsninger i framtiden. Drivstoffprisene er lavere nå, men avgiftene vil øke i framtiden. Vindenergi er en relativt enkel og rimelig installasjon, og det er ikke en spesielt dyr investering. Seilene koster 15 millioner kroner, men de sparer oss for 4–5 millioner årlig, så det vil raskt lønne seg, sier han.
Han regner med at utgiftene med å montere seilene er nedbetalt innen fire-fem år.
– Ja, vi har opsjon på et skip til. Foreløpig. Vi regner med det settes i bygging før sommeren i år, sier reder Magne Berge til Kystens Næringsliv.
(Vilkår)