– Det skal være enklest mulig å drive bedrift i Norge slik at håndverkeren på hjørnet, frisøren eller IT-gründeren kan bruke tiden sin på å skape verdier og arbeidsplasser heller enn å bale med papirer, sier næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding.

Ikke rett frem

Mindre og mellomstore selskap utgjør betydelig del av næringslivet i Norge, og en nylig undersøkelse initiert og utført av regnskapstjenesteselskapet Fiken viser at mange i denne kategorien de siste årene opplever at det er blitt enklere å drive egen virksomhet.

Samtidig viser undersøkelsen at selv om det er blitt enklere, er det fremdeles ikke er helt rett frem.

I undersøkelsen heter det at «35,6 prosent sier at det er verken enkelt eller vanskelig, mens 31,5 prosent synes det er vanskelig og 22,3 prosent synes det er enkelt. Vi kan med andre ord ikke konkludere med annet enn at det kommer an på».

Ett av innspillene Fiken siterer, sier dette:

– Endre skattenivået slik at vi kan investere videre i utvikling. Skattetrykket gjør det vanskelig å investere i vekst i selskapet.

33 mot 9 prosent

Undersøkelsen ble gjort i forbindelse med et besøk av næringsminister Jan Christian Vestre, som har valgt å sende resultatet ut i en offisiell pressemelding.

Av over 6000 deltakere mente 33 prosent at forretningsdrift har blitt lettere, mens 9 prosent opplevde det motsatte. Forslagene som kom inn fra bedriftene inkluderte forenklinger i oppstartsregler, regnskaps- og bokføringsregler, samt behov for bedre informasjon og veiledning.

Tilbakemeldingene viser at 55,1 prosent av respondentene ønsker at myndighetene og politikerne bør prioritere skattetrykk og støtteordninger, samtidig som et tilsvarende antall mener at offentlig informasjon om skatter og regler er vanskelig.

Gode rammevilkår

– Det at 1 av 3 av de spurte mener at det har blitt enklere å drive egen virksomhet er veldig positivt. Dette viser at næringsdrivende i Norge overordnet har gode rammevilkår. Men vi er på ingen måte i mål, og jobber for at det skal bli enda enklere å drive virksomhet.

Næringsminister Jan Christian Vestre understreker betydningen av å lytte til næringslivet for å forbedre rammevilkårene, samtidig som han ser frem til å integrere tilbakemeldinger fra bedrifter i den kommende stortingsmeldingen om gründere og oppstartsbedrifter. Med over 95 prosent av norske bedrifter som har færre enn 50 ansatte, er målet å gjøre det så enkelt som mulig for bedriftene å fokusere på verdiskaping og arbeidsplasskapelse, og Vestre understreker regjeringens ambisiøse mål om å forenkle bedriftenes hverdag.