Analyseselskapet Menon Economics har identifisert i alt 14 havner som kan sikre seg og industrien rundt store summer i et havvindeventyr som ennå ikke har tatt helt av i Norge.

I sommer kunne Kystens næringsliv fortelle om Wergeland Group og avtalen som sikret det familieeide industrikonsernet fem nye år med lukrativt Equinor-samarbeid.

Irene Wergeland er konsernsjef i Wergeland Group. Foto: Ketil Svendsen

Mange arbeidsplasser

– Dette innebærer mange arbeidsplasser, både for industriområdet og for regionene rundt, sa Irene Wergeland til Kystens næringsliv.

Nyheten kom i hælene på at Equinor røpet satsing på færre, men langt mer omfattende havneløsninger for produksjon og sammenstilling av selskapets havvindprosjekter. En av vinnerne var nettopp Wergeland Group sin havnesatsing i Gulen.

Leif Delp i Equinor presenterer fremtidens produksjonsløp fra energiselskapet. Foto: Ketil Svendsen

Menon Economics estimerer at havneindustrien kan gi 8,4 milliarder kroner i verdiskaping og rundt 6.400 årsverk årlig frem mot 2030. Havnene oppgir finansiering, tilgjengelighet av areal for utvidelse, og uforutsigbarhet i utbyggingstakten som viktige barrierer for deres suksess innen havvindindustrien.

Det er i flytende havvind Menon Economics ser det største potensialet, spesielt siden det omfatter mindre moden teknologi enn tilsvarende løsninger på land. Det kan gi det teknologibevisste Norge en fordel.

Langt fremme

Rapporten understreker samtidig behovet for økt kapasitet i norske havner for å møte den forventede veksten i havvindindustrien. Utbyggingen forventes å være spesielt betydelig i Nordsjøen, med en estimert kapasitet på 72 gigawatt innen 2030. Rapporten legger til grunn at 50 prosent av kapasiteten til de inkluderte installasjons- og sammenstillingshavnene blir realisert.

– Denne analysen viser at norske havvindbaser er langt framme i skoen. De ser at samarbeid er en viktig strategi for å utnytte de enorme mulighetene innen havvind, sier leder for Norwegian Offshore Wind, Arvid Nesse i en pressemelding.

Arvid Nesse er administrerende direktør i Norwegian Offshore Wind. Foto: Privat

Det innebærer også må havnene øke sin årlige kapasitet til 12 gigawatt i 2030, noe som er betydelig høyere enn dagens kapasitet. Rapporten legger også vekt på behovet for en langsiktig og forpliktende plan fra regjeringen for å støtte utviklingen av norske havner og baser for havvind.

To av punktene som kan gi utslag for om en havn kan lykkes eller ikke, er avstanden mellom havnen og lisensområdet, men også tilgang på nøkkelpersonell.

– Vi har lenge påpekt overfor regjeringen at industrien trenger en forpliktende tidslinje over fremtidige utlysninger, med volum og kapasitet per runde. Denne analysen viser at dette er særlig viktig for at havnene selv skal kunne gjøre de rette investeringene, sier Nesse.

Studien er utført på oppdrag fra Norwegian Offshore Wind, Eksfin, Invest in Rogaland, Invest in Bergen og Invest in Agder.

– Nå er industrien svært opptatt av å få kostnadene ved havvind ned, noe vi er helt avhengige av for å få til en storstilt satsing, sier Nesse.