45 prosent av norske skip bygges i Kina – nå vil USA gjøre det dyrt

USA innfører anløpsavgifter for kinesiske skip fra midten av oktober. Satsene skal øke årlig.

Boston havn: USA kunngjør kraftige tiltak mot kinesiskbygde og kinesiskeide fartøy som anløper amerikanske havner fra midten av oktober av.
Boston havn: USA kunngjør kraftige tiltak mot kinesiskbygde og kinesiskeide fartøy som anløper amerikanske havner fra midten av oktober av.Foto: Ulrik Øen Johnsen
Det amerikanske handelsrepresentantens kontor (USTR) har kunngjort endelige tiltak etter en omfattende etterforskning av Kinas praksis innen skipsbygging, logistikk og maritim sektor.

Etterforskningen konkluderer med at Kina fortrenger utenlandske verft, og truer amerikansk skipsbygging.

Nå kunngjøres det kraftige tiltak. Et siste steg i den såkalte «Section 301»-undersøkelsen, som ble igangsatt i 2024 etter krav fra amerikanske fagforeninger.

Tre viktige endringer

  • Nye havneavgifter på kinesiskbygde og kinesiskeide fartøy: Fra 14. oktober 2025 vil fartøy som er bygget i Kina, eid av kinesiske selskaper eller operert av kinesiske rederier måtte betale en ny avgift ved ankomst til amerikanske havner. Avgiften vil innføres gradvis, og økes over tid.

  • Avgift for fartøy som mellomlander i naboland: For å unngå at kinesiske skip omgår reglene ved å losse i Mexico eller Canada før de anløper USA, innfører USTR et tillegg på 25 prosent til havneavgiften for slike fartøy. Hensikten er å tette smutthull i det amerikanske sanksjonsregimet.

  • LNG-eksport må skje med amerikanskbygde skip: USA vil ikke innføre toll på kinesiske LNG-skip, men i stedet kreve at en økende andel av LNG-eksporten fraktes med skip bygget i USA. Kravet fases inn fra 2028 og gjelder over en periode på 22 år.

I tillegg foreslår USTR økte tollsatser på opp mot 100 prosent på maritimt utstyr som kraner, containere og chassis produsert i Kina.

Disse forslagene er nå ute til offentlig høring, med svarfrist 19. mai 2025.

Kinas dominans

Målet med de nå kunngjorte tiltakene er å få bukt med det USTR beskriver som «urimelige og diskriminerende» handlinger fra Kina, som begrenser amerikansk handel og konkurranseevne.

Kystens Næringsliv har skrevet om usikkerheten USA har skapt for internasjonal shipping, ved å varsle omfattende tiltak mot kinesisk bygde, og opererte skip.

De siste årene har Kinas tilstedeværelse i skipsbyggingssektoren vokst raskt, og landet har nå passert den tidligere lederen Sør-Korea i alle segmenter av skipsbygging.

Ifølge tall fra Rederiforbundet vil 45 prosent av skipene som bygges for den norske utenriksflåten de kommende årene, bli produsert i Kina.

I 2024 hadde kinesiskbygde konteinerskip en global markedsandel på 81 prosent. Innen bulkskipsflåten utgjorde kinesiske skip 75 prosent av den globale flåten, skriver CNBC.
(Vilkår)
Publisert 12. May 2025, kl. 10.33Oppdatert 13. May 2025, kl. 07.00
USADonald TrumpShippingVerftSkipsdesign