Adepth Minerals jubler over regjeringens ja til gruvedrift på havbunnen

Bergensselskapet er klar for å gå videre med planene om å gjøre industri av verdifulle mineraler fra norsk sokkel.

Anette Broch Mathisen Tvedt, administrerende direktør og medeier i Adepth Minerals.
Anette Broch Mathisen Tvedt, administrerende direktør og medeier i Adepth Minerals.Foto: Adepth Minerals

– Dette er selvfølgelig svært gledelig og et viktig steg i denne prosessen. Samtidig er det viktig å understreke at det fremdeles er langt frem, sier Anette Broch Mathisen Tvedt, administrerende direktør og medeier i Adepth Minerals.

Utvinning av mineraler på havbunnen kan ifølge NTNU realisere verdier for 1 billion norske kroner.

281.200 kvadratkilometer

Tirsdag la regjeringen frem planene om å åpne for gruvedrift på havbunnen på norsk sokkel. Et område på 281.200 kvadratkilometer i Barentshavet og Grønlandshavet, utenfor Nordland og opp mot Finnmark, er aktuell sone.

Etter planen skal regjeringen skille ut mindre områder innenfor denne sonen og lyse ut disse for leting fra kommersielle selskap. Dette skjer etter at olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i oktober i fjor sendte en konsekvensutredning for mineralvirksomheten ut på høring.

Adepth Minerals vil nå bruke tid på å sette seg inn i lisensstrukturen og prosessen som regjeringen ønsker å legge opp til.

– Rammene er på plass fra myndighetenes side. Når vi har fått gått gjennom disse, ser vi frem mot prosessen om å søke lisens og starte arbeidet med å kartlegge ressursgrunnlaget og etablere baseline for miljø. Deretter vil det eventuelt bli en ny konsekvensutredning der det kan være aktuelt med mineralutvinning, sier Broch Mathisen Tvedt.

Sterk kritikk

Bergensselskapet har signalisert at de i utgangspunktet ønsker å søke om lisens for utvinning av havbunnsmineraler. Kritikken mot gruvedrift av denne typen har vært sterk.

Etter gårsdagens avgjørelse kom det nye, kraftige reaksjoner.

– Dette er et nytt lavmål i norsk hav- og naturforvaltning. All miljøfaglig kompetanse er satt til side. Dette er fullstendig uansvarlig og uforståelig av regjeringen, sier Frederic Hauge i Bellona.

– Dette er både underlig og bekymringsverdig. Samtlige miljøfaglige institusjoner er enige om at kunnskapen om dyphavet og mulige konsekvenser på naturmiljø, biologisk mangfold, økosystemer og bestander er mangelfull, sier rådgiver Hanna Bauge i Fiskebåt.

Kontinuerlig utvikling

Broch Mathisen Tvedt er godt kjent med de kritiske innvendingene. Allerede nå vil hun ta et viktig forbehold i forhold til selskapets planer.

– Vi er tydelige på at vi kunne ønsker utvinning dersom dette kan gjøres med lavt miljøavtrykk og innenfor robuste økonomiske rammer.

Adepth Minerals har frem til regjeringens endelige avklaring kom jobbet med å bygge verktøykassen til selskapet. Både leteteknologi og leteprosesser skal utvikles skikkelig.

– Vi har også sett på de data som er gjort tilgjengelig fra oljedirektoratets side. Og så har vi noen forskningsprosjekter gående, sier Broch Mathiesen Tvedt.

Adepth Minerals ble i slutten av 2021 tildelt 11,7 millioner kroner fra Innovasjon Norge for å investere i Flexicore-teknologi til kjernetaking på havbunnen, noe som kan benyttes til å forstå undergrunnen og eventuelle forekomster bedre.

– Denne er utprøvd både over kai og på forskningstokt. I tillegg jobber vi sammen med 14 partnere med viktig kompetanse fra hele verdikjeden med Grønn Plattform-prosjektet «Havbunnsmineraler – Akselererer energiomstillingen», sier Broch Mathisen Tvedt.

Dette prosjektet har fått drøyt 70 millioner kroner i tilskudd fra Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva. Målet er å etablere grunnlag for en helhetlig verdikjede for havbunnsmineraler som har langt mindre miljøfotavtrykk enn dagens gruvedrift.

– Miljøvennlig

Hans Petter Klohs, styreformann og medgründer i Adepth Minerals, tror det kan være mulig å få starte gruvedriften rundt 2030.

Han mener en slik industri vil være et viktig bidrag i det grønne skiftet.

– I dag gjøres 50 til 80 prosent av prosesseringen av mineraler til for eksempel batterier ved kulldrevne malmverk i Kina. I Norden kan vi velge å bruke fornybar vannkraft til prosessere mineraler utvunnet på norsk sokkel, sier Klohs.

– Norge kan være et foregangsland som skaper verdens innovative og bærekraftige mineralnæring. Derfor kan mineralnæringen bli svært viktig for Norge, både med tanke på verdiskaping, arbeidsplasser og aktivitet langs kysten, men kanskje aller viktigst for å sikre mineraler og kontrollere råvaretilgang for det grønne skiftet, supplerer Broch Mathisen Tvedt.

(Copyright)
Publisert 21. June 2023, kl. 03.39Oppdatert 21. June 2023, kl. 08.53