Alle sviktet lokallaget: Måtte selge redningsbåt med tap
Husker du den absurde historien om redningsbåten til Florø Røde Kors som var 40 centimeter for lang? Nå er saken «løst». Men ikke slik de frivillige hadde håpet på.
Han var tidligere båtansvarlig for «Bjargar», som den 40 centimeter for lange redningsbåten het.
«Bjargar» kunne ikke kalles redningsbåt, mente direktoratet. Den var nemlig 40 centimeter over åtte meter, som er grensen for når det kreves sertifisering og krav til sikkerhetsutstyr om bord.
Rysjedal er ikke imponert over verken Sjøfartsdirektoratets kommunikasjon eller Røde Kors sentralt sin evne til å godkjenne redningsbåten.
– Sjøfartsdirektoratet tok kontakt med Røde Kors sentralt i stedet for å ta saken opp med oss. Vi fikk jo aldri noe svar fra Sjøfartsdirektoratet eller Røde Kors sentralt. Dermed måtte vi selge båten til en privat eier, sier han.
Du vil vel ikke gå glipp av noe?
Fra Røde Kors' hovedkontor har de følgende svar:
– Dette har vært en tung og tidkrevende prosess, som vi skjønner at har skapt frustrasjon og usikkerhet lokalt. Vi har hatt dialog med Sjøfartsdirektoratet hele veien og opplever nå å ha kommet ganske nær en løsning. Vi kan bare å beklage at Rysjedal ikke er fornøyd med oppfølgingen av denne saken, sier Camilla Fensbekk, enhetsleder i Søk og redning ved Norges Røde Kors til Kystens Næringsliv.
Tap for beredskapen
Røde Kors-lederen så for seg å bruke «Bjargar «i enklere oppdrag, som i lengre søk og liknende».
Rysjedal sier at Sogn og Fjordane Røde Kors har en ROV (fjernstyrt undervannsfarkost) med sonar. Den er brukt om bord i «Bjargar» til søk etter antatt omkommet person.
Marit Nilsen, Sjøfartsdirektoratet
– Båten vår er også brukt til transport av vårt eget mannskap til og fra søksområde. Dessuten ville vi gjerne bruke båten til forebyggende virksomhet opp mot barn og unge, sier Rysjedal.
Men nå er det altså slutt – inntil videre.
– Ikke vår feil, sier Sjøfartsdirektoratet
– Henvendelsen Florø Røde Kors sikter til, ble oversendt Røde Kors sentralt for uttalelse fra dem. Sjøfartsdirektoratet har en avtale med Røde Kors sentralt om å ta all kommunikasjonen med dem. Vi hørte ikke noe mer etter vår henvendelse, sier Nilsen til Kystens Næringsliv.
Hun legger til at det heller ikke er riktig at de hadde de berømte 40 centimeterne som kjepphest for videre drift.
Ny båt underveis
Florø Røde Kors er nå på jakt etter ny båt. Denne gang en farkost under åtte meter.
– Ja. Det gjorde vi, sier Espen Rysjedal.
(Vilkår)