Avsatt areal til havvind er seks ganger større enn det dagens lakseoppdrett bruker
Kampen om havet tilspisser seg.
Norske laksemærer beslaglegger nesten 600 kvadratkilometer havareal sammenlagt.
Mange om beinet
Havvind vil komme utenfor grunnlinja. Det vil også komme oppdrett ute i åpent hav. Fiskerne vil ikke lenger få ha det åpne havet for seg sjøl.
I tillegg legger olje- og gassvirksomhet beslag på store arealer i åpent hav. Forsvaret beslaglegger allerede mange ganger så store arealer langs kysten som havbruk, men der er ingen synlige installasjoner siden arealene bare brukes for eksempel til øvelser.
Drar seg til
– Kampen om sjøarealene blir stadig mer tilspisset. Kampen blir tøffere, hardere og mer brutalisert. Der blir stadig flere om beinet, sier administrerende direktør Robert Eriksson i bransjeorganisasjonen Sjømatbedriftene til IntraFish.
Evensen-genet
– Sjøl om arealpolitikk har stått høyt på vår dagsorden gjennom flere år, må vi forberede oss, samt bli tøffere i kampen for å sikre næringas behov for nok og riktig areal. Mer mat må produseres fra havet, og skal vi klare å hente ut vekstpotensialet, er det avgjørende viktig at sjømatnæringa får dekket arealbehovet, sier Eriksson.
3.600 kvadratkilometer
Regjeringen har allerede avsatt 3.600 kvadratkilometer sjøareal til havvind – mot altså de knappe 600 kvadratkilometerne som havbruk beslaglegger i dag.
Bygging av gigantiske vindmølleparker til havs er ennå ikke kommet i gang, men planene er større enn som så, og de strekker seg nesten 20 år fram i tid.
Rundt 5.000 kvadratkilometer
Som en del av dette skal NVE vurdere om kapasitetsgrensen kan økes i de to områdene som er allerede er åpnet.
Områdene som skal lyses ut i starten av 2023, er Utsira Nord og ett prosjekt på 1.500 megawatt i den østlige delen av Sørlige Nordsjø II.
Det vil si at i løpet av 2023 vil staten ha avsatt i alt rundt 5.000 kvadratkilometer til havvind. Husk da at det sammenlignbare tallet for havbruk er 600 kvadratkilometer, men husk også at de store vindmølleparkene ikke vil være synlige fra land, slik som oppdrettsanleggene.
Tilsvarer Norges strømforbruk
Men planene er som sagt mye større enn som så: Tidsrammen for regjeringens ambisjon er å tildele arealer for 30 gigawatt havvind innen 2040. Satsingen vil skje gradvis med jevnlige tildelinger fra 2023 fram mot 2040.
Det dreier seg da om ytterligere rundt 13.000 til 15.500 kvadratkilometer. Det tilsvarer fem-seks ganger arealet til Vestfold fylke, eller rundt 1 prosent av Norges gigantiske havområder.
Og 30 gigawatt tilsvarer om lag det Norge brukte av strøm i 2021, opplyser Olje- og energidepartementet i en epost til IntraFish.
Utbygging for eksport
I likhet med laksen skal havvind bli et norsk eksportprodukt.
Torsdag 1. desember i fjor lanserte næringsminister Jan Christian Vestre den første eksportsatsingen under reformen «Hele Norge eksporterer». Satsingen er et offentlig-privat samarbeid og skal bidra til at norske aktører kan ta større andeler på det globale havvindmarkedet.
– Norge skal bli en verdensledende havvindaktør. Vi har teknologi og kompetanse fra maritim næring og olje- og gassnæringen, uttalte næringsministeren i en pressemelding nylig.
(Vilkår)