Bak denne garasjedøren skjuler det seg noe Nato er veldig begeistret for

Tidligere ubåt-personell får millionstøtte for å utvikle ny teknologi til havovervåking.

Øyvind Andreas Eide foran hovedinngangen til Aedil; en garasjedør i Bergen. Foreløpig er hovedkontoret oppe på hemsen i garasjen. Det kan endre seg etter at Nato støttet selskapet med 100 000 euro.
Øyvind Andreas Eide foran hovedinngangen til Aedil; en garasjedør i Bergen. Foreløpig er hovedkontoret oppe på hemsen i garasjen. Det kan endre seg etter at Nato støttet selskapet med 100 000 euro.Foto: Privat

– Fiberkabler er ikke noe nytt, men vi holder på å utvikle en overvåkingsenhet som festes på fiberkablene, sier Øyvind Andreas Eide i bergensselskapet Aedil til Kystens Næringsliv.

Han har fått med kollegaene Ørjan Paulsen Thrane og Jan-Kristian Mathisen.

Foreløpig har de tre gründerne hovedkontor i en garasje i Bergen.

Med Distributed Acoustic Sensing (DAS) håper Aedil å revolusjonere maritim overvåking ved å bruke eksisterende fiberkabler.

Gründerne har bakgrunn fra ubåttjenesten, og jobber nå med å ta i bruk sin kunnskap om hydroakustikk i utvikling av ny teknologi i mindre format.

Dette har vakt oppsikt hos Natos «Diana-program».

Ørjan Paulsen Thrane. Gründer i Aedil.Foto: Privat.
Jan-Kristian Mathisen. Gründer i Aedil.Foto: Privat.

Natos Defense Innovation Accelerator for the North Atlantic (Diana) retter seg spesifikt mot små og mellomstore bedrifter som i utgangspunktet er nye for forsvarssektoren.

Målet er at bedriftene bidrar til å utvide tilfanget av teknologiske løsninger, og samlet sett øke alliansens teknologiske fortrinn.

Dette skjer gjennom konkurranse i utlyste innovasjonsprogram.

Teknologiselskapet Aedil var ett av to norske selskaper som kom gjennom nåløyet.

De har fått 100.000 euro fra Nato til å utvikle produktet sitt.

Til og med forsvarsministeren ble imponert.

– Vi er veldig fornøyde med at Norge også i år stiller sterkt fra spisse teknologimiljøer og at våre små og innovative virksomheter hevder seg internasjonalt, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Og hva er det Aedil ønsker å kommersialisere?

– Vi skal samarbeide med et norsk selskap (Alcatel Submarine Networks AS) som leverer utstyret som kobles på kablene og gjør de i stand til å bli akustiske sensorer. Det vi skal gjøre er å kombinere DAS-data med avansert data prosessering og framstille det på en fornuftig måte. Med støtte fra Nato har vi troen på at vi får det til, sier Øyvind Andreas Eide i bergensselskapet Aedil til Kystens Næringsliv.

Teknologien, som har både sivil og militær anvendelse, er i en tidlig fase.

Det er ikke utenkelig at vi vokser ut fra garasjen til et større selskap.

Øyvind Andreas Eide, Aedil

– Hva kan denne teknologien brukes til?

– Det er mange muligheter. Vi ser for oss at teknologien kan brukes til overvåking av fartøy, for eksempel å spore skip som ikke vil bli sporet, sier Eide.

På DAS-data er det allerede gjort forskning på å identifisere hvaler, fisk og andre marine arter. Det er både militær og sivil nytte her, forklarer han videre.

Lyssignaler under vann

Løsningen om å bruke fiberkabler for overvåking oppsto etter at gründerne tilbrakte en stor del av livet sitt under vann.

På undervannsbåt bruker man mye tid på å lytte hva som er rundt seg, forklarer Eide.

– Ideen kommer egentlig fra bakgrunn innen hydroakustikk. Vi så et stort potensial i å bruke eksisterende infrastruktur, som fiberkabler, på en helt ny måte. Teknologien, «Distributed Acoustic Sensing», gjør det mulig å sende lyssignaler gjennom disse kablene for å fange opp akustiske endringer i havet basert på hvordan de kommer tilbake, sier Eide.

Slik skiller de seg ut

Eide mener det er to forskjeller på eksisterende overvåking under vann, og den teknologien bergenserne nå prøver å kommersialisere.

Øyvind Andreas Eide foran hovedinngangen til Aedil; en garasjedør i Bergen. Foreløpig er hovedkontoret oppe på hemsen i garasjen. Det kan endre seg etter at Nato støttet selskapet med 100.000 euro.Foto: Privat

– Dagens løsninger, som bøyer eller aktive sonarsystemer, har en begrenset rekkevidde. Fiberkabler kan derimot overvåke havområder i en helt annen skala. Dessuten utnytter vi allerede eksisterende kabler, noe som gjør det mye billigere enn å installere nytt utstyr, sier han.

Et kjempeløft

– Dere har fått støtte fra Nato. Hva betyr det for dere?

– Det var helt avgjørende. Nato støtter oss fordi teknologien vår kan brukes både militært og sivilt. Nato ønsker nettopp dual-use-teknologi fordi det øker sjansene for kommersiell suksess for selskapene. For oss gir det både økonomisk støtte og tilgang til ekspertise og nettverk, sier han.

– Hva er neste steg for Aedil?

– Nå planlegger vi et halvt års forsøk utenfor norskekysten for å demonstrere hva teknologien kan gjøre i praksis. Målet er å vise at dette fungerer i stor skala og i virkelige forhold. Deretter handler det om å prøve å kommersialisere teknologien, både for sivile og militære formål.

Med støtte fra Nato og et halvt års forsøk i sikte, kan Aedils teknologi bli en banebrytende løsning for overvåking av både havmiljøet og sikkerhetskritisk infrastruktur.

– Vi skal i alle fall gjøre vårt beste, og har troen på at vi skal få det til. Det er ikke utenkelig at vi vokser ut fra garasjen til et større selskap. Det neste halve året blir veldig spennende, sier han.

(Vilkår)
Publisert 18. December 2024, kl. 04.22Oppdatert 18. December 2024, kl. 19.14
AedilOle Andreas EideTeknologiNatoBergen