Båtbygger: – Ingen tør å kjøpe båt

Johs Ersnes i Jerma Norpower sier båtmarkedet ikke har vært så dårlig på 20 år.

Johs Ersnes er daglig leder for Jemar Norpower AS som har levert båten «Skarberg».
Johs Ersnes er daglig leder for Jemar Norpower AS som har levert båten «Skarberg».Foto: Nina Ersnes Hansen

Johs Ersnes er daglig leder for Jemar Norpower AS i Kristiansund. Han forteller at markedet er veldig dårlig for tiden.

– Helt forferdelig

– Det er helt forferdelig. Jeg har holdt på i tjue år og det har aldri vært så dårlig som nå. Det tror jeg skyldes mangel på kvotemelding. Ingen tør å kjøpe båt, fordi de ikke vet om de får kvote eller ikke. Det er trist, sier Ersnes.

Han sier rentestigningen nok har del av skylden for at fiskerne holder igjen. Men han tror først og fremst det skyldes at de venter på kvotemeldingen.

– Vi klarer oss, men jeg synes det er forferdelig at båtbyggerbransjen blir hemmet. Vi har vært vant å bygge mot bestilling, men nå er det dårlig med bestillinger. For ti år siden var det kø.

Jemar Norpower har spesialisert seg på arbeidsbåter og mindre fiskefartøy.Foto: Ole Erik Klokeide

Omsetningen sank

Jemar Norpower merket nedgangen allerede i 2022-regnskapet. De ferske regnskapstallene viser at omsetningen sank med drøyt fire millioner kroner, til 29,3 millioner, sammenlignet med tallene fra 2021.

Årsresultatet mer enn doblet seg likevel, fra 186.655 kroner til 546.642 kroner i fjor. Lavere lønns- og varekostnader bidro positivt i regnskapet.

I løpet av de ti siste årene utmerker 2013 seg som desidert best for båtbyggeren, som da omsatte for 61,5 millioner kroner og leverte et overskudd på mer enn 14 millioner.

Går mot strømmen

Men fisker Odd Arne Harjo går mot strømmen og har investert i nybygg. Han har kjøpt sitt første nybygg, Malo-sjarken «Skarberg».

– Jeg er 50 år og ville ha et nybygg før jeg ble for gammel og må pensjoneres, sier han.

Valget falt på en tradisjonell båt med snurrevadutstyr fra Jemar Norpower.

– Nå har utstyret blitt lettere og mer kompakt, så derfor er det lettere å bygge snurrevad til de mindre båtene også, sier Harjo.

Malo-sjarken fra Jemar Norpower AS er 10,99 meter lang. Her er Odd Arne Harjo om bord i nybåten.Foto: Jemar Norpower AS

Med nybygget har fiskebåtrederiet Østbas AS totalt fire båter.

– Vi hadde tenkt å kun ha de to nyeste båtene, denne og «AH Senior». Foreløpig vet vi ikke hva som skjer med kvotemeldingen og alt, så vi avventer litt, sier Harjo.

Ersnes kaller «Skarberg» en flott båt.

– Båten klaffer utmerket i forhold til regelverket. 4,50 bredde er bredde-grensen for å fiske med snurrevad, og «Skarberg» er 4,45. Regelverket sier også at lasterommet kan være maksimalt 20 kubikkmeter, og på denne er det 18. Så der var vi litt heldige, sier han.

Båten har fått navn etter Harjos gamle båt, det 31,7 meter lange notfartøyet «Skarberg».

«Skarberg» er 36 fot lang, og laget i Kristiansund. Båten ble kjøpt for rundt 13 millioner kroner.Foto: Jemar Norpower AS

For tiden ligger nybåten i Kristiansund, og Harjo venter på at den skal fraktes nordover. Når den nye båten er på plass, skal den testkjøres, og Harjo spår at de vil levere første fangst i slutten av september.

– Selv med høyere renter og lavere kvoter, så ser vi positivt på fremtiden. En av grunnene til at jeg solgte den store båten er usikre tider. Fiskeripolitikken og næringen er usikker, så derfor fant jeg ut at vi skulle omstrukturere, sier Harjo.

Derfor har de altså valgt å skifte ut den store båten med flere mindre.

Se bildene av nye «Skarberg» her:
(Copyright)
Foto: Jemar Norpower AS
Foto: Jemar Norpower AS
Foto: Jemar Norpower AS
Foto: Jemar Norpower AS
Foto: Jemar Norpower AS
Foto: Jemar Norpower AS
Foto: Jemar Norpower AS
Foto: Jemar Norpower AS
Foto: Jemar Norpower AS
Publisert 11. September 2023, kl. 08.38Oppdatert 11. September 2023, kl. 08.38